Κόσμος|22.08.2022 15:12

Δολοφονία Ντούγκινα: Γυναίκα από την Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία λέει η Μόσχα

Newsroom

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) κατηγόρησε σήμερα τις ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ως υπεύθυνες για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του υπερεθνικιστή ρώσου ιδεολόγου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Η Ντούγκινα, κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν, σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη και ανατίναξε το αυτοκίνητο Toyota Land Cruiser που οδηγούσε. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

Η FSB αναφέρει στη σημερινή ανακοίνωσή της πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μια Ουκρανή γεννημένη το 1979, την οποία και κατονομάζει.

Η FSB σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτει ότι η γυναίκα αυτή και η έφηβη κόρη της έφθασαν τον Ιούλιο στη Ρωσία και πέρασαν ένα μήνα για να προετοιμάσουν την επίθεση, νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα στο ίδιο συγκρότημα και ερευνώντας τον τρόπο ζωής της Ντούγκινα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της FSB που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η εν λόγω γυναίκα παρευρέθη το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση έξω από τη Μόσχα, στην οποία βρίσκονταν επίσης η Ντούγκινα και ο πατέρας της, πριν πραγματοποιήσει μια «ελεγχόμενη έκρηξη» στο αυτοκίνητο της Ντούγκινα και διαφύγει από τη Ρωσία στην Εσθονία, ανακοίνωσε η FSB.

«Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως» λέει Ρώσος αξιωματούχος

Η βόμβα στο αυτοκίνητο που σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του υπερεθνικιστή Ρώσου ιδεολόγου Αλεξάντερ Ντούγκιν, πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, ανέφερε σήμερα στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αξιωματούχος.

«Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι η βόμβα στο αυτοκίνητο της Ντούγκινα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως. Κατά πάσα πιθανότητα, το αυτοκίνητο παρακολουθούνταν και η κίνησή του ελεγχόταν» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η 30χρονη Ντάρια οδηγούσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το αυτοκίνητο του πατέρα της, έξω από τη Μόσχα, όταν αυτό εξερράγη, με ρωσικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Σύμφωνα με ρωσικά Μέσα, η Ντούγκινα και ο πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν με το ίδιο αυτοκίνητο, ένα Toyota Land Cruiser. Ωστόσο, ο ίδιος τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε, ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει «όλες τις εκδοχές» σχετικά με το συμβάν, ωστόσο η πρώτη εικόνα είναι πως στόχος δεν ήταν η νεαρή, αλλά ο πατέρας της.

Οι λεπτομέρειες της έκρηξης ερευνώνται επί του παρόντος από τη ρωσική Ερευνητική Επιτροπή. Σύμφωνα με το κανάλι Telegram Baza, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως η Ντούγκινα οδηγούσε για περίπου δέκα λεπτά πριν εκραγεί το όχημα, πάρει φωτιά και φύγει από τον δρόμο. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 400 γραμμάρια TNT χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη και ότι ο «εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος κάτω από το κάθισμα του οχήματος από την πλευρά του οδηγού».

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η δολοφονία

Εντωμεταξύ πολιτικές διαστάσεις παίρνει η δολοφονία της Ντουγκίνα με την Ρωσία να κατηγορεί ανοιχτά το Κίεβο.  Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του κρατικού χρηματοδοτούμενου τηλεοπτικού σταθμού RT, έγραψε ότι «ανατίναξαν την κόρη του Ντούγκιν» και κάλεσε για επιθέσεις κατά των «κέντρων λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης, Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ότι η Ντάρια Ντούγκινα είχε σκοτωθεί και κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση.

«Οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος προσπαθώντας να εξοντώσουν τον Αλεξάντρ Ντούγκιν ανατίναξαν την κόρη του… Σε αυτοκίνητο. Ευλογημένη μνήμη της Ντάρια, είναι μια πραγματική Ρωσίδα!», έγραψε χαρακτηριστικά. 

«Δεν έχουμε καμία σχέση»

Από την πλευρά της η Ουκρανία, μέσω δηλώσεων του κορυφαίου προεδρικού συμβούλου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό, καθώς το Κίεβο «δεν είναι εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση για τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο, που σκότωσε την Ντούγκινα, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό, γιατί δεν είμαστε εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία, ούτε τρομοκρατικό».

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Ντούγκιν

Ο Ντούγκιν θεωρείται άνθρωπος του Πούτιν, χαρακτηρίζεται ως υπερεθνικιστής ενώ σύμφωνα με το CNN του πιστώνεται και ο ρόλος του «αρχιτέκτονα», του «πνευματικού οδηγού» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο 60χρονος είναι επικριτής των Ηνωμένων Πολιτειών και περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων από το 2015, έχει συχνά πιστωθεί ότι επηρέασε τη σκέψη του Κρεμλίνου σχετικά με τη ρωσική επέκταση και την Ουκρανία, αν και οι δεσμοί του με τον Πούτιν έχουν μερικές φορές υπερτονιστεί καθώς η φύση της σχέσης τους δεν είναι σαφής. Να σημειωθεί ο Ντούγκιν δεν κατέχει επίσημη κυβερνητική θέση.

Ο Ντούγκιν, ο οποίος θεωρητικολογεί εδώ και δεκαετίες για έναν αέναο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ζητά εδώ και καιρό την προσάρτηση της Ουκρανίας στη Ρωσία. Οι ειδικοί λένε ότι η γλώσσα του και οι επεκτατικές απόψεις του για τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο βρίσκουν ανταπόκριση από το Κρεμλίνο.

Ο Ντούγκιν λέγεται επίσης ότι δραστηριοποιήθηκε σε αποσχισθείσες περιοχές στον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας το 2008 και το 2014 στην Ουκρανία, όπου Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι στρατολόγησε άτομα με στρατιωτική και πολεμική εμπειρία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. 

Ο Ντούγκιν ελέγχει επίσης τον ιστότοπο που χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τους Ρώσους υπερεθνικιστές για τη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας με στόχο το δυτικό και άλλο κοινό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώρα