Κόσμος|22.08.2022 19:54

«Αυτή είναι η Ουκρανή κατάσκοπος που δολοφόνησε την Ντούγκινα» - Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο με το πρόσωπό της

Newsroom

Ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η φερόμενη δολοφόνος της Ντάρια Ντούγκινα, δημοσίευσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι, πίσω από τη δολοφονία της κόρης του στενού συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, κρύβεται η Νατάλια Βοβκ. Μάλιστα, στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η φερόμενη δολοφόνος κατονομάζεται ως ειδική πράκτορας της Ουκρανίας, σε διάφορες χρονικές φάσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες αναπαράγονται στα ρωσικά ΜΜΕ, η Βοβκ διέμενε σε διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία με την Ντούγκινα.

Το βίντεο δείχνει τη Βοβκ να εισέρχεται στη Ρωσία και να μετακομίζει στην  ίδια περιοχή με το θύμα, προτού φύγει για την Εσθονία. Αρχικά, η Βοβκ φαίνεται να ανοίγει το καπό ενός αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του ελέγχου και τα μαλλιά της είναι ξανθά. Η ίδια είχε ήδη μπει στο σπίτι της Ντούγκινα ως μελαχρινή. Όπως αναφέρει το RIA, όταν έφυγε από τη Ρωσία η φερόμενη ως δράστης είχε το ίδιο χρώμα μαλλιών.

Όπως αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, το έγκλημα προετοιμάστηκε και διαπράχθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Δράστης ήταν η Βοβκ, η οποία μπήκε στη χώρα στις 23 Ιουλίου μαζί με την 12χρονη κόρη της. Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι η ίδια χρησιμοποιούσε την έφηβη κόρη της για «κάλυψη», ώστε να κινείται στη Ρωσία χωρίς να προκαλεί υποψίες. Η ίδια νοίκιασε ένα διαμέρισμα στην πολυκατοικία όπου ζούσε η Ντούγκινα. Για κάποιες εβδομάδες η Βοβκ ακολουθούσε τη Ντούγκινα με ένα Mini Cooper, στο οποίο άλλαξε τρεις φορές αριθμό κυκλοφορίας. Η ίδια και η κόρη της βρίσκονταν στο λογοτεχνικό και μουσικό φεστιβάλ Tradition την ημέρα της δολοφονίας. Αφότου η Ντούγκινα έφυγε από την εκδήλωση, έκανε ελεγχόμενη έκρηξη του SUV Toyota Land Cruiser Prado. Μετά από αυτό, η Vovk και το κορίτσι έφυγαν για την Εσθονία, αναφέρει η Μόσχα. Η 43χρονη ουκρανή υπήρξε, στο παρελθόν, μέλος του τάγματος Αζόφ. Το πατρικό της όνομα είναι Σαμπάν.

Πούτιν: «Απεχθές και σκληρό έγκλημα» 

Ως ένα «απεχθές και σκληρό έγκλημα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την δολοφονία της Ντούγκινα με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε. Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν έρχεται λίγο μετά την κατηγορία της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, που σημείωσε ότι πίσω από την δολοφονία βρίσκονται οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα η FSB ανέφερε στη σημερινή ανακοίνωσή της πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μια Ουκρανή γεννημένη το 1979, την οποία και κατονομάζει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν από την μεριά του έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Ντάρια Ντούγκινα, χαρακτηρίζοντας την κόρη του υπερεθνικιστή Ρώσου ιδεολόγου Αλεξάντερ Ντούγκιν ως «Ρωσίδα πατριώτισσα».

Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι: «Ο Ντούγκιν είναι ένας από τους ανθρώπους που δεν έχουν δείξει ποτέ το πρόσωπό τους:

«Ένα απεχθές, σκληρό έγκλημα έβαλε τέλος στη ζωή της Ντάρια Ντούγκινα - ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου με πραγματική ρωσική καρδιά - ευγενική, αγαπητή, συμπαθητική και ανοιχτή. Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμικός ανταποκριτής, υπηρέτησε με ειλικρίνεια τον λαό, την πατρίδα, απέδειξε με πράξεις τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας», έγραψε ο Πούτιν. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί την ανάμειξή της στο θάνατό της.

Η αντίδραση του πατέρα της

Ο πατέρας της Ντάρια Ντούγκινα, Αλεξάντερ Ντούγκιν, χαρακτήρισε το θάνατό της ως «τρομοκρατική ενέργεια του ουκρανικού ναζιστικού καθεστώτος», στο πρώτο επίσημο σχόλιο μετά τη δολοφονία της το βράδυ του Σαββάτου. Ο Ντούγκιν δήλωσε ότι η κόρη του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια έκρηξης «μπροστά στα μάτια του» ενώ επέστρεφε από το φεστιβάλ Tradition κοντά στη Μόσχα.

«Ήταν μια όμορφη ορθόδοξη κοπέλα, πατριώτισσα, πολεμική ρεπόρτερ, ειδικός στα κεντρικά κανάλια και φιλόσοφος. Οι ομιλίες και τα ρεπορτάζ της ήταν πάντα βαθυστόχαστα, προσγειωμένα και συγκρατημένα. Ποτέ δεν κάλεσε σε βία και πόλεμο. Ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στην αρχή του ταξιδιού της. Οι εχθροί της Ρωσίας την σκότωσαν με κακία, με μυστικότητα», δήλωσε και πρόσθεσε. « Οι καρδιές μας δεν λαχταρούν μόνο για εκδίκηση ή εκδίκηση ... χρειαζόμαστε μόνο τη νίκη μας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινδολοφονίαΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώρακατάσκοπος