Κόσμος|22.08.2022 22:59

Ερντογάν για Ελλάδα: «Όταν κάποιος μας κοιτάζει λοξά, εμείς δεν θα τον κοιτάμε ευθεία - Σώσαμε 41.000 ανθρώπους σε 2 χρόνια»

Μαρία Ζαχαράκη

Την ενόχλησή του για τη σιωπή που επικρατεί στη Δύση όσον αφορά την αμερικανική υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Ακαδημίας Χωροφυλακής και Λιμενικού Σώματος.

«Κανείς δεν κατακρίνει το γεγονός ότι υπάρχουν 10 - 15 αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Κανείς από τη Δύση δεν επικρίνει τη στρατιωτική συσσώρευση στην Ελλάδα. Κι όταν βγαίνει ο παραμικρός ήχος, λένε ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα. Όχι! Όταν κάποιος μας κοιτάζει λοξά, συγγνώμη, ούτε κι εμείς θα τον κοιτάμε ευθεία. Δεν τρέφουμε εχθρικά συναισθήματα για κανέναν και για καμία χώρα. Αντίθετα, θέλουμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη, πιο προηγμένη και πιο ειλικρινή σχέση με κάθε χώρα και κοινωνία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης και συνεργασίας γύρω μας, ξεκινώντας από τους κοντινούς μας γείτονες», δήλωσε, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

«Με τις εξαιρετικές προσπάθειες του Λιμενικού μας, αποτρέψαμε πολλούς θανάτους στο Αιγαίο. Τα τελευταία 2 χρόνια σώσαμε τις ζωές 41.000 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, των οποίων οι βάρκες βυθίστηκαν από την Ελλάδα, αφήνοντάς τους να πεθάνουν».

Όποιος δεν επικρίνει την Ελλάδα, έχει χάσει το στρατηγικό του όραμα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρώντας στις δηλώσεις του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχετικά με τους S-400, δήλωσε: «Όποιος επικρίνει ακόμη τα επιτεύγματα της αμυντικής μας βιομηχανίας, παραβλέποντας το γεγονός της στρατιωτικής συσσώρευσης στην Ελλάδα, σημαίνει ότι έχει χάσει το στρατηγικό του όραμα. Λυπόμαστε μόνο για όσους παραπονιούνται στον ξένο Τύπο για τις κινήσεις της Τουρκίας και της αμυντικής βιομηχανίας».

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίζουμε την πλάτη στους γειτόνους μας

Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το ρόλο του προστάτη της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι δικαιούται να στηρίζει τους -μουσουλμάνους- γείτονές του σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να βρίσκεται δίπλα τους. «Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα μέρος εξαιρετικά υψηλής στρατηγικής σημασίας. Κάθε γεγονός στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη μας επηρεάζει άμεσα. Η Τουρκία είναι αυτή που νιώθει περισσότερο τα προβλήματα των γειτόνων της. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών της, η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίζει την πλάτη στους γείτονές της. Ως εγγόνια προγόνων που έχουν μοιράσει δικαιοσύνη στον κόσμο για αιώνες, δεν μπορούμε να πούμε, ‘δεν είμαστε από την Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ ή τη Συρία’», σημείωσε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα