Κόσμος|23.08.2022 17:10

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: «Γλείφεις όπου σε φτύνουν»

Μαρία Ζαχαράκη

Σκληρή κριτική στον Ερντογάν για την εξωτερική πολιτική άσκησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, που σήμερα έγινε στην πόλη Νίγδη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανατ. Μεσόγειο, δίνοντας την υπόσχεση ότι μόλις γίνει εξουσία θα κερδίσει πίσω ό,τι έχασε η Τουρκία επί Ερντογάν

«Η Αίγυπτος είναι η χώρα κλειδί της Μέσης Ανατολής. Η επιδείνωση των σχέσεων μας με την Αίγυπτο είναι εναντίον μας. Ιδρύθηκε το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Υπάρχουν 7 χώρες εκεί. Η ‘ΤΔΒΚ’ και η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέσα σε αυτές. Είναι όμως ‘E/K Διοίκηση Νότιας Κύπρου’. Είναι η Ελλάδα. Είναι η Παλαιστίνη. Είναι το Ισραήλ. Είναι η Αίγυπτος. Είναι η Συρία. Αλλά δεν είμαστε εμείς. Γιατί δεν είμαστε; Γιατί; Είμαστε από αυτούς με τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο. Ξέρετε τι έχουμε χάσει; Πόσο μεγάλα πράγματα έχουμε χάσει; Αλλά θα τα αναπληρώσουμε όλα, με την άδεια του Αλλάχ. Θα κερδίσουμε πίσω όλα αυτά τα χαμένα πεδία. Όλα. Με συμφωνίες. Με διπλωματική γλώσσα. Εξηγώντας το μεγαλείο και το κύρος της Τουρκίας, ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, έχει παραδόσεις, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ίση απόσταση από όλες τις χώρες και όλους τους γείτονές μας και ότι δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με κανέναν».

 «Γλείφει εκεί που τον φτύνουν»

Φωτογραφίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο ως μαριονέτα του Πούτιν, καταμέτρησε όλες τις κυβιστήσεις που έχει κάνει ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, καταρρακώνοντας με αυτό τον τρόπο το γόητρο της Τουρκίας.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική. Τώρα θα συναντηθεί με τον Άσαντ. Του το είπα, δεν το έκανε, του το είπε ο Πούτιν και θα το κάνει», είπε, προσθέτοντας επίσης και την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον. «Έδωσε πίσω τον παπά; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι γλείφει εκεί που τον φτύνουν. Τι σημαίνει επίσης αυτό; Αυτό σημαίνει καταρρακώνει το γόητρο της τουρκικής δημοκρατίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίαειδήσεις τώραΑνατολική Μεσόγειοςφυσικό αέριοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν