Κόσμος|31.08.2022 18:37

Ερντογάν: Όσοι κάνουν σαματά στο Αιγαίο είναι πιόνια αυτών που είναι εχθρικοί απέναντί μας

Μαρία Ζαχαράκη

Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε σήμερα, Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως τόνισε, «Όσοι κάνουν σαματά στο Αιγαίο είναι πιόνια αυτών που είναι εχθρικοί απέναντί μας».

Ειδικότερα, «πιόνι» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Άγκυρα, επιχειρώντας να υποβιβάσει και πάλι τη χώρα μας.

«Διαπιστώνουμε ότι όσοι κάνουν σαματά με παρενοχλήσεις και με απρέπειες με κάθε ευκαιρία στο Αιγαίο είναι μόνο η λαβίδα (σ.σ. αυτή που μπαίνει για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά) κι ότι ο πραγματικός αγώνας είναι με αυτούς που βρίσκονται από πίσω τους», είπε, ενώ ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της χώρας στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Γνωρίζουμε καλά τους στομαχόπονους πίσω από το θόρυβο που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο για να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ.

Βέλη κατά ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ

«Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτούς που κρατούν την Τουρκία έξω από την πόρτα, ενώ η ΕΕ εντάσσει χώρες που δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί μας, ούτε οικονομικά ούτε σε επίπεδο δημοκρατίας».

Από τα βέλη του δεν ξέφυγαν ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ.

«Βλέπουμε πού και σε ποιον έδωσε στήριξη το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μας βοήθησε όταν οι απειλές κατά της χώρας μας είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους», ανέφερε, ενώ αιχμές άφησε και για τις ΗΠΑ, οι οποίες δίνουν όπλα στους τρομοκράτες, όπως είπε, αλλά όχι στην Τουρκία που τα πληρώνει.

«Γνωρίζουμε ποιοι δεν μας πουλούν όπλα, παρόλο που πληρώνουμε, αλλά παρόλα αυτά τα δίνουν απλόχερα στους τρομοκράτες», είπε με νόημα.

«Έχουμε όπλα»

Ο Τούρκος πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έκανε επίδειξη των όπλων του. Δήλωσε ότι τώρα οι εξοπλισμοί που κατασκευάζει η Τουρκία έχουν φτάσει να καλύπτουν το 80% των αναγκών της.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να φτιάχνουμε μόνοι μας αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα πάντα. Πλέον πλέουμε στις θάλασσές μας με τις δικές μας φρεγάτες. Αυτά είναι δικά μας προϊόντα. Έχουμε τα δικά μας UAV μας, τα δικά μας SIHA, τα δικά μας AKINCI και τώρα το δικό μας GOKBEY μας. Τώρα είμαστε ο φόβος όλων εκείνων στον κόσμο που μας βλέπουν εχθρικά. Τώρα, η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει φτάσει στο επίπεδο να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα χάρη στις ανακαλύψεις που έχει κάνει. Φυσικά, έχουμε ζητήματα να λύσουμε. Ευτυχώς, έχουμε την αποφασιστικότητα και την αντοχή να τα λύσουμε», σημείωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι αντλεί τη δύναμή του από το παρελθόν και την ιστορία της χώρας, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τους Κεμαλιστές που δεν αξιοποίησαν επαρκώς τον (οθωμανικό) πολιτισμό.

«Τα έθνη χτίζουν το μέλλον τους με τη δύναμη που αντλούν από το παρελθόν τους. Το τουρκικό έθνος έχει έναν από τους πλουσιότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε επαρκώς αυτό το δυναμικό για διάφορους λόγους τους τελευταίους αιώνες δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Θα είμαστε ένα, θα είμαστε μεγάλοι, θα είμαστε αδέρφια, θα είμαστε όλοι μαζί Τουρκία», τόνισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραελληνοτουρκικά