Κόσμος|05.09.2022 10:36

Τουρκικός Τύπος: «Τι μέλλει γενέσθαι στο Αιγαίο;»

Μαρία Ζαχαράκη

Στα τουρκικά πρωτοσέλιδα και σήμερα το θέμα των ελληνοτουρκικών. Οι μεν αντιπολιτευόμενες εφημερίδες να χλευάζουν την εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν, οι δε φιλο-κυβερνητικές να φέρνουν πάλι στο προσκήνιο θέμα Λαυρίου και παρενοχλήσεων.

Η δε Χουριέτ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο μία υπόθεση «κατασκοπείας» Ελληνοκύπριου στην Καρπασία.

H Σοζτζού γράφει: «Η Σοζτζού ρωτούσε, η φωνή ήρθε χρόνια μετά

Τώρα ξύπνησε η εξουσία όταν από το 2014 είχαμε τίτλους. Ο Ερντογάν 8 χρόνια μετά προειδοποίησε, αλλά τώρα είναι αργά

"Ο Έλληνας παίρνει τα νησιά μας. Γιατί σιωπάτε;" είχαμε πει».

Η Τζουμχουριέτ γράφει: «H αντίφαση της εξουσίας για τα ελληνικά νησιά».

Σε άρθρο της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει κάποια επίθεση κατά των ελληνικών νησιών, όσο υπάρχει η έντονη παρουσία πλέον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκεί.

«Ναι, ο Μητσοτάκης παίζει με την παρενόχληση, αλλά τα λόγια του Ερντογάν ξεπερνούν κατά πολύ τις παρόμοιες απαντήσεις απέναντι στην ελληνική παρενόχληση. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘επίθεση’ κατά των ελληνικών νησιών. Λίγος ορθολογισμός, το αποτέλεσμα θα είναι απογοήτευση, αν σκεφτείς την ύπαρξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω ότι κάποιος στην Άγκυρα έχει τέτοια σκέψη. Το κλασικό ‘μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’ του Ερντογάν είναι ο πολιτικός μαϊντανός του λαού. Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει; Για παράδειγμα, να ανοίξει τα Βαρώσια στην Κύπρο. Μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούμε να απορροφήσουμε τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Άλλωστε έχουν γίνει μερικές μικρές προσπάθειες», υποστηρίζει ο Ορχάν Μπουρσαλί.

Η Γενί Σαφάκ γράφει: «Ο διάδρομος τρομοκρατίας στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοξενεί εκατοντάδες τρομοκράτες στο Λαύριο για να τους χρησιμοποιήσει ενάντια στην Τουρκία, η οποία είναι επίσης χώρα μέλος του ΝΑΤΟ». Η Γενί Σαφάκ δημοσιεύει νέες -όπως ισχυρίζεται- φωτογραφίες από το στρατόπεδο Λαυρίου. Στο στρατόπεδο διατίθενται ξεχωριστά γραφεία και δωμάτια για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ΜΙΤ παρακολουθεί το στρατόπεδο στενά.

Χθες το βράδυ συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη τρομοκράτης που ήρθε από Λαύριο και σκόπευε να προβεί σε βομβιστική ενέργεια.

Η Μιλιέτ γράφει για «Λεπτές ρυθμίσεις για την Αθήνα».

Όπως αναφέρει, «Ενώ συνεχίζεται ο ανταγωνισμός στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, έχει προστεθεί μια νέα διάσταση στην ισχύ των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει υπεροχή με Rafale και αγορά F-35, με την αύξηση του αριθμού των εγχώριων drones της Τουρκίας και την ανάπτυξη νέων μοντέλων έχει αλλάξει αυτή η ισορροπία.

Η Ελλάδα είναι ενοχλημένη από την παρουσία των drones στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Επειδή κοστίζει να πετάει μαχητικό αεροσκάφος για κάθε ένα drone, δυσκολεύεται να δείξει την αντίδραση που θέλει. Η Τουρκία με αυτό τον τρόπο δείχνει την παρουσία της περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Σε άλλο άρθρο της η Μιλιέτ αναρωτιέται «Πόσες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να ζητήσουμε αποζημίωση από την Ελλάδα;».

Οζάι Σεντίρ: «Αν δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε αλλιώς, μπορούμε τώρα να τους δείξουμε το όπλο που έστρεψε η Ελλάδα στη Γερμανία. Δεδομένου ότι οι κλειστοί φάκελοι αποζημιώσεων ανοίγουν ξανά, η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να πληρώσει την αποζημίωση για την κατάληψη της Ανατολίας. Η Ελλάδα, ως χώρα που αδιαφορεί για τη Λωζάνη και εξοπλίζει τα νησιά, δεν μπορεί να πει ‘λύσαμε το θέμα των επανορθώσεων στη Λωζάνη’. Η Τουρκία μπορεί να μην λάβει αποζημίωση, αλλά θα έχει την ευκαιρία να πει στον κόσμο για άλλη μια φορά για την ελληνική βαρβαρότητα στην Ανατολία και να ανακοινώσει στον κόσμο για άλλη μια φορά ποιος έχει στρέψει τα μάτια του σε ποιανού το έδαφος».

Η Ακσάμ γράφει: «1123 - Ο αριθμός των ελληνικών παρενοχλήσεων».

Η Χουριέτ αναφέρει πως «Συνελήφθη ο Ε/Κ κατάσκοπος

Ελληνοκύπριος ονόματι Αντρέας Σούτζης, ο οποίος έβγαζε φωτογραφίες σε στρατιωτική περιοχή συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Παρακολουθούσε στρατιωτική περιοχή στην Καρπασία όπου έχουν σταθμεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Συνελήφθη όταν ξέχασε τον ασύρματό του στο ξενοδοχείο. Πάνω του βρέθηκε και άλλος ασύρματος, φωτογραφίες, συσκευή καταγραφής ήχου και USB και χάρτης. Παραδέχτηκε ότι τραβούσε φωτογραφίες σε στρατιωτική περιοχή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςελληνοτουρκικάτουρκικά ΜΜΕειδήσεις τώρα