Κόσμος|07.09.2022 23:41

Βρετανία: Κατά των αμβλώσεων και των γκέι γάμων η υπουργός υγείας της Τρας

Newsroom

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία ο διορισμός, από τη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας, της Τερέζ Κόφι στη θέση της υπουργού υγείας. Η Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης της χώρας  χαρακτήρισε, σύμφωνα με το BBC, «βαθιά ανησυχητικό» τον διορισμό της, καθώς η Κόφι, ως μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, έχει καταψηφίσει την επέκταση της πρόσβασης στη μέριμνα που αφορά τις αμβλώσεις.

Αντιδράσεις, όμως, προκύπτουν και από ακτιβιστικές οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση οι οποίες αναφέρουν ότι η Κόφι θέτει τις προσωπικές της ιδέες «υπεράνω της επιστήμης». Μιλώντας στο BBC η ίδια η υπουργός υγείας σημείωσε ότι, όσο βρίσκεται σε αυτή τη θέση, δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος για τις αμβλώσεις. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε καταψηφίσει τη χρήση του «χαπιού της επόμενης μέρας» το οποίο σχετίζεται με τον τερματισμό μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Την αρνητική της ψήφο είχε δικαιολογήσει επικαλούμενη «δημοκρατικές αξίες» και το καθήκον να εκπροσωπεί του ψηφοφόρους της. . «Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά υπέρ των αμβλώσεων αλλά δεν τάσσονταν υπέρ του χαπιού. Ωστόσο το Κοινοβούλιο ψήφισε και ο νέος νόμος είναι σε ισχύ», δήλωνε τότε.

Μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, πάντως, η Κόφι ανέφερε ότι σκοπεύει να δοθεί έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το NHS, και ότι η ίδια θα βοηθήσει στην «ενίσχυσή» του. Επιπλέον, η ίδια, η οποία είναι καθολική, έχει σημειώσει ότι θα προτιμούσε «οι άνθρωποι να μην κάνουν εκτρώσεις, αλλά δεν πρόκειται να καταδικάσω εκείνους που κάνουν» ενώ, το 2010, είχε εισηγηθεί να εγκριθεί μία «αξιολόγηση ψυχικής υγείας» για τις γυναίκες που επιλέγουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Ακόμα, η νέα υπουργός υγείας έχει ψηφίσει κατά της επέκτασης του δικαιώματος άμβλωσης για τις γυναίκες της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ έχει βρεθεί στο πλευρό του πρώην υπουργού υγείας, Τζέρεμι Χαντ, όταν ο τελευταίος ζητούσε το χρονικό όριο για τη νόμιμη άμβλωση να μειωθεί στις 12 εβδομάδες κύησης.

Πολέμιος των γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Η Κόφι, το 2012, είχε καταψηφίσει και το νόμο για τους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Τότε, μάλιστα, υπήρξε μεταξύ μίας ομάδας 15 βουλευτών που προέτρεπε τη Βουλή των Λόρδων να βάλει μπλόκο στους γκέι γάμους, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Την επέκταση των δικαιωμάτων γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια στη Βόρεια Ιρλανδία είχε καταψηφίσει και το 2019. «Πιστεύω πως η οικογένεια είναι ο κύριος σκοπός του γάμου», δήλωνε τότε η ίδια ενώ, ένα χρόνο αργότερα, το 2020, σε τηλεοπτική της συνέντευξη ξεκαθάριζε ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου τις απόψεις της για τους γκέι γάμους.

Κατά της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

Εκτός από το δικαίωμα στην άμβλωση και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η Κόφι τάσσεται κατά και του υποχρεωτικού μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Έχει προτρέψει, συγκεκριμένα, τους γονείς να ζητούν από τα παιδιά τους να απέχουν από τα συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία και αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της χώρας.

Η φιλία της με την Τρας

Η Τερέζ Κόφι διατηρεί πάνω από 25 χρόνια τώρα, στενή φιλία με τη Λιζ Τρας. Πολλοί συνάδελφοί τους, μάλιστα, τις αποκαλούν «Γιν και Γιαν».  Πολλά βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για τη συμβολή της Κόφι στην ανάδειξη της Τρας σε αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος και νέα πρωθυπουργό της χώρας καθώς έχει υπάρξει υπεύθυνη της καμπάνιας της Τρας, ενώ το  2019, ήταν αυτή που έπεισε την κολλητή της -πλέον- πρωθυπουργό, να μη θέσει υποψηφιότητα ενάντια στον Μπόρις Τζόνσον. Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι δύο γυναίκες κάποτε ήταν εσωκομματικοί αντίπαλοι. Το 2007 είχαν θέσει υποψηφιότητα για την έδρα του νοτιοδυτικού Νόρφολκ στο ψηφοδέλτιο των Τόρις. Η Τρας κέρδισε και ακολούθως πήρε την Κόφεϊ υπό την προστασία της, ενώ στη συνέχεια έγιναν  κολλητές φίλες.

Η φωτογραφία με το πούρο που τη στοιχειώνει

Τέλος, η Κόφι δεν έχει ξεφύγει από τα βρετανικά δημοσιεύματα στα οποία, κατά καιρούς, πρωταγωνιστούν οι πολιτικοί της χώρας για όλους τους λάθος λόγους. Το 2014, όταν η Κόφι κάπνιζε ένα πούρο κατά τη διάρκεια του πάρτι του περιοδικού Spectator, την απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. Η ίδια κρατούσε στο χέρι της ένα ποτήρι σαμπάνια, ενώ η μπλούζα της ήταν λερωμένη. Το στιγμιότυπο έγινε viral, όπως ήταν αναμενόμενο. «Μου αρέσει να απολαμβάνω ένα πούρο. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είχα χύσει κάτι στην μπλούζα μου. Φαινόμουν πολύ περίεργη. Δε θα με ξαναδείτε να καπνίζω πούρο μπροστά σε κανέναν. Δεν είναι μια φωτογραφία για την οποία είμαι περήφανη», είπε απαντήσει τότε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργός Υγείαςειδήσεις τώραΛΟΑΤΚΙαμβλώσειςΛιζ ΤραςΒρετανία