Κόσμος|09.09.2022 18:22

Ρωσία – Συνεχίζει τις απειλές για την επιβολή πλαφόν η Ζαχάροβα: Η Δύση θα χάσει το έδαφος

Newsroom

Όσο ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση και την επιβολή πλαφόν, η Μαρία Ζαχάροβα επανήλθε στις απειλές της προς την Ευρώπη προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι και το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα έχει τίμημα το να χάσουν οι ευρωπαίοι το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.

«Το σύνολο των χωρών της Δύσης δεν κατανοεί ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή των ρωσικών ορυκτών θα έχει συνέπειες» , είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, απευθυνόμενη και στους G7, που εξετάζουν το ίδιο μέτρο και για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Η Δύση θα παγώσει σαν ουρά λύκου σε διάσημο ρωσικό παραμύθι»

Νωρίτερα απειλές εξαπέλυσε και ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι, στην περίπτωση επιβολής πλαφόν, θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Δύση θα παγώσει σαν ουρά λύκου σε διάσημο ρωσικό παραμύθι», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ειδικά στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για ανοησία. Όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν θα τηρήσει τα συμβόλαιο για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης, στην περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις αντίθετες με τους όρους. Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος απέδωσε τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream σε διαρροή πετρελαίου και κίνδυνο πυρκαγιάς. «Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο την στρόφιγγα», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, άκαρπη ήταν η συνεδρίασε στις Βρυξέλλες καθώς οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ δεν συμφώνησαν, εντέλει, σε συγκεκριμένα μέτρα ενώ κατέληξαν στο ότι, η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου -και όχι μόνο του ρωσικού- χρειάζεται επιπλέον συζήτηση, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην Κομισιόν για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒρυξέλλεςΡωσίαενέργειαΜαρία ΖαχάροβαΕΕΒλαντίμιρ Πούτινπλαφόνειδήσεις τώραφυσικό αέριο