Κόσμος|10.09.2022 17:34

Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται: Ανακατάληψη δύο σημαντικών πόλεων στα ανατολικά - «Αιφνιδιάστηκαν οι Ρώσοι»

Newsroom

Συνεχίζεται η ξαφνική και μαζική αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι τους τελευταίους μήνες. Οι ουκρανικές δυνάμεις πλέον έχουν εισέλθει στην πόλη-κλειδί του Κουπιάνσκ, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανοί αξιωματούχοι, ενώ ελέγχουν και το Ιζιούμ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή γύρω από την πόλη Ιζιούμ, στην επαρχία του Χαρκόβου, για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλα σημεία στο γειτονικό Ντονέτσκ.

Το Κουπιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας είναι εξαιρετικά ζωτικός κόμβος ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις, και είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων μία μόλις εβδομάδα μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου. Οι ουκρανικές Ειδικές Δυνάμεις ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που, όπως είπαν, έδειχναν αξιωματικούς τους μέσα στην πόλη που φαίνεται να έχουν ανακαταλάβει.

Τι σημαίνει η εξέλιξη για την Ουκρανία

Πρόκειται για την πιο σημαντική κατάκτηση των Ουκρανών από την στιγμή που οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο τον περασμένο Απρίλιο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι κατακτήσεις τους -και καταφέρουν να κρατήσουν την πόλη - θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στο Κρεμλίνο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Φυσικά, η χώρα που δοκιμάζεται από τον περασμένο χειμώνα αποκρούοντας τις ρωσικές δυνάμεις εξακολουθεί να ζητεί στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

Τι σημαίνει η εξέλιξη για τη Ρωσία

Για τη Ρωσία, μια τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί μια ταπεινωτική οπισθοχώρηση, καθώς οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην περιοχή ήδη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Νωρίτερα, αξιωματούχοι της βρετανικής άμυνας δήλωσαν ότι η Ουκρανία είχε προχωρήσει 50 χιλιόμετρα σε έδαφος που προηγουμένως κατείχε η Ρωσία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα αιφνιδιάστηκαν», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Ο τομέας κρατούνταν μόνο ελαφρά και οι ουκρανικές μονάδες έχουν καταλάβει ή περικυκλώσει αρκετές πόλεις».

Συνεχίζεται η Ουκρανική αντεπίθεση στα ανατολικά

Η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της στα ανατολικά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η διεθνής προσοχή επικεντρώθηκε σε μια αναμενόμενη προέλαση κοντά στη νότια πόλη Χερσώνα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε μερικά από τα πιο έμπειρα στρατεύματά της για να υπερασπιστεί την πόλη, αλλά απέτυχε.

Κερδίζει εδάφη και στα νότια

Παράλληλα, εκτός από το να κερδίζει έδαφος στα ανατολικά, η Ουκρανία κερδίζει επίσης κέρδη στα νότια, δήλωσε αξιωματούχος.

Η Nataliya Gumenyuk, εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ότι έχουν προχωρήσει «μεταξύ δύο και πολλών δεκάδων χιλιομέτρων» κατά μήκος αυτού του μετώπου.

Τι ισχυρίζονται οι Ρώσοι - Ποιος είναι ο στόχος των Ουκρανών

Από την πλευρά τους οι ρωσικές δυνάμεις που μάχονται στο νότιο μέτωπο υποστηρίζουν ότι έχουν οχυρωθεί σε αμυντικές θέσεις και τα στρατεύματα της Ουκρανίας έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από την έναρξη της αντεπίθεσής τους.

Στα ανατολικά, παρατηρητές εκτίμησαν ότι η Ουκρανία επιδιώκει να καταλάβει το Κουπιάνσκ και να περικυκλώσει σιγά-σιγά χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα κοντά στην κοντινή πόλη Ιζιούμ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που φαινόταν να δείχνει ουκρανικά στρατεύματα να κρατούν τη σημαία της χώρας μπροστά από το δημαρχείο του Κουπιάνσκ, με τη ρωσική σημαία στα πόδια τους.

«Προχωράμε μπροστά», έγραψε ο στρατηγός Valeriy Zaluzhnyi, διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στο Facebook το απόγευμα της Παρασκευής. «Ξέρουμε ξεκάθαρα για τι πολεμάμε και σίγουρα θα νικήσουμε», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Ελέγχουμε όλο και περισσότερες κοινότητες

Μιλώντας από το Κίεβο κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «παίρνουν σταδιακά τον έλεγχο των νέων κοινοτήτων» και «επιστρέφουν την ουκρανική γη και την προστασία της για όλο το λαό μας».

Το Σάββατο, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας του Χάρκοβο, Βιτάλι Γκάντσεφ, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του έχουν αρχίσει να εκκενώνουν τους αμάχους στο Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη μεταφορά στρατευμάτων προς το Χάρκοβο. Και πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να πετούν για να υπερασπιστούν το Ιζιούμ, αφού ο κοντινός οικισμός Μπαλακλίγια έπεσε στην Ουκρανία.

Η απόφαση για απομάκρυνση από το Ιζιούμ ελήφθη αφού οι Ουκρανοί, στην ταχεία προέλασή τους, ανακατέλαβαν το Κουπιάνσκ, έναν σιδηροδρομικό κόμβο από τον οποίο ανεφοδιάζονταν οι ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, αποκόπτοντας έτσι χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες.

«Για να επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε να ανασυνταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις περιοχές της Μπαλακλίγια και του Ιζιούμ ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Τι δήλωσε ο Μπλίνκεν

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση «αποδεδειγμένα σημειώνει πραγματική πρόοδο».

«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι η Ουκρανία προχωράει με πολύ μελετημένο τρόπο, με ένα ισχυρό σχέδιο και με κρίσιμη δυνατότητα από τους πόρους που της παρέει η Δύση» δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΧάρκοβοΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραΡωσία