Κόσμος|10.09.2022 19:43

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στις 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία - Θα προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα

Newsroom

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Η τελετή θα γίνει στο τέλος της επίσημης 10ήμερης περιόδου πένθους, η οποία ακολουθεί τον θάνατο της βασίλισσας, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη. Ο γιος της  βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς σήμερα Σάββατο, διέταξε η ημέρα της κηδείας της μητέρας του να είναι επίσημη αργία του κράτους.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ, θα προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα, ενώ η βασίλισσα θα ταφεί δίπλα στον Πρίγκιπα Φίλιππο, στην κρύπτη της οικογένειας στο Κάστρο Ουίνδσορ.

Ανακηρύχθηκε Βασιλιάς της Βρετανίας και επίσημα ο Κάρολος: Τι είπε στην ομιλία του

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Συμβούλιο Διαδοχής, ο Κάρολος, έκανε εκτενείς αναφορές στη μητέρα του. Πρόκειται για μια ιστορική τελετή καθώς για πρώτη φορά, διεξήχθη σε ζωντανή μετάδοση. Κατά την ομιλία του ο Βασιλιάς ανέφερε:

«Είναι το πιο θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω τον θάνατο της αγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας. Γνωρίζω πόσο βαθιά εσείς και ολόκληρο το έθνος και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι όλος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί. Είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για μένα να γνωρίζω τη συμπάθεια που εκφράζεται από τόσους πολλούς προς την αδελφή μου και τους αδελφούς μου και ως εκ τούτου η συντριπτική αγάπη και υποστήριξη θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη την οικογένειά μας για την απώλειά μας. Σε όλους μας ως οικογένεια.

Όσον αφορά αυτό το βασίλειο και την ευρύτερη οικογένεια των εθνών της οποίας αποτελεί μέρος, η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα ισόβιας αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια, αφοσίωση. Ακόμα και καθώς θρηνούμε, ευχαριστούμε γι' αυτή την πιο πιστή ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών της κυριαρχίας που έχουν πλέον περάσει σε μένα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για την τήρηση της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των νησιών, καθώς και των βασιλείων και εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν τον σκοπό γνωρίζω ότι θα στηριχθώ από τη στοργή και την αφοσίωση των λαών των οποίων ο ηγεμόνας έχω κληθεί να είμαι, και κατά την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων, θα καθοδηγούμαι από το συμβούλιο των εκλεγμένων κοινοβουλίων τους.

Σε όλα αυτά με ενθαρρύνει βαθύτατα η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παράδοσης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του στέμματος στην κυβέρνηση προς όφελος όλων, σε αντάλλαγμα για την κυρίαρχη επιχορήγηση που υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγού του κράτους και αρχηγού του έθνους.

Κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου απομένει από τη ζωή μου. προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού».

Το Συμβούλιο Διαδοχής συνεδρίασε από τις 10:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στο Saint James Palace. Στη συνεδρίαση βρέθηκαν συνολικά 250 αξιωματούχοι, μέλη του Μυστικού Συμβουλίου, το οποίο συμβουλεύει τον μονάρχη για κρατικά ζητήματα και υπουργοί της κυβέρνησης μαζί με πρώην υπουργούς, πρωθυπουργούς - περιλαμβανομένων των Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ- και ανώτερα στελέχη της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Οι παραδοσιακοί προσκεκλημένοι περιλαμβάνουν μέλη της Βουλής των Λόρδων, τον Δήμαρχο και άλλους εξέχοντες πολίτες της πόλης του Λονδίνου, καθώς και τους ύπατους αρμοστές της Κοινοπολιτείας.

Παρών στην περίσταση και ο γιος του Γουίλιαμ, τον οποίο ο Κάρολος έχρισε χθες το απόγευμα πρίγκιπα της Ουαλίας, όπως ανακοίνωσε στο πρώτο του διάγγελμα προς τους υπηκόους του.

Η τελετή στέψης εκτιμάται πως θα γίνει μετά από κάποιους μήνες καθώς θα απαιτήσει λεπτομερή προγραμματισμό. Υπενθυμίζεται ότι η στέψη της μητέρας του, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε 16 μήνες αφότου ανέβηκε στο θρόνο.

«Δεν είναι ευπρόσδεκτη»: Ο Κάρολος είπε στον Χάρι να μη φέρει τη Μέγκαν στο Μπαλμόραλ

Στην αποκάλυψη ότι ο Κάρολος φέρεται να είπε στον Πρίγκιπα Χάρι να μη φέρει μαζί του στο κάστρο Μπαλμόραλ την Μέγκαν Μάρκλ για να δουν την ετοιμοθάνατη βασίλισσα Ελισάβετ, προχώρησε η εφημερίδα the Sun.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χάρι βρισκόταν στο Frogmore όταν ο Κάρολος του είπε σε τηλεφώνημα από το κρεβάτι της ετοιμοθάνατης βασίλισσας να μην πάρει τη Μέγκαν μαζί του.

Μια πηγή δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν θα έπρεπε να τον πάρει μαζί του στο Μπαλμόραλ: Ο Κάρολος είπε στον Χάρι ότι δεν ήταν σωστό ή πρέπον για τη Μέγκαν να βρίσκεται στο Μπαλμόραλ σε μια τόσο βαθιά θλιβερή στιγμή.  Του επισημάνθηκε ότι η Κέιτ δεν θα πήγαινε και ότι οι αριθμοί θα έπρεπε πραγματικά να περιοριστούν στην πολύ στενή οικογένεια. Ο Κάρολος κατέστησε πολύ, πολύ σαφές ότι η Μέγκαν δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη».

Ο Χάρι δεν έλαβε επίσης θέση στο αεροπλάνο της RAF που μετέφερε τον αδελφό του πρίγκιπα Ουίλιαμ και τους θείους του πρίγκιπα Εδουάρδο και πρίγκιπα Άντριου στη Σκωτία. Ο Χάρι και η Μέγκαν είχαν ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς να συμβουλευτούν την υπόλοιπη οικογένεια, ότι θα «ταξίδευαν στη Σκωτία» μαζί.

Όμως ο Χάρι συμφώνησε να πάει μόνος του μετά την παρέμβαση. Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να βρει το δικό του αεροπλάνο και η καθυστέρηση σήμαινε ότι δεν έφτασε στο Μπαλμόραλ πριν από τις 7.52 μ.μ. - σχεδόν 90 λεπτά αφότου ανακοινώθηκε στο κοινό ότι η βασίλισσα είχε πεθάνει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη Βρετανίαειδήσεις τώρακηδείαΒασίλισσα ΕλισάβετθάνατοςΒασιλιάς Κάρολος