Κόσμος|11.09.2022 22:46

Προελαύνουν οι Ουκρανοί: Μένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία - Βομβαρδισμοί του ρωσικού στρατού σε ενεργειακές υποδομές

Newsroom

Με μεγάλη ταχύτητα φαίνεται να προελαύνει ο ουκρανικός στρατός στην δριμεία αντεπίθεση που εξαπολύει εδώ και λίγες ημέρες στα εδάφη που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους ήδη από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία.  Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται ότι πλέον προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κυριότερο προπύργιό τους στην περιοχή .

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προέλαση αυτή, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή τον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό. «Στην περιοχή του Χαρκόβου, αρχίσαμε να προωθούμαστε όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα (με τη Ρωσία)» διαβεβαίωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις αρχές του μήνα.

Η απάντηση των Ρώσων είναι χτυπήματα σε υποδομές ρεύματος

Οι ρωσικές δυνάμεις από την πλευρά τους έπληξαν ενεργειακές υποδομές της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ της κεντρικής Ουκρανίας, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές πόλεις. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση έπληξαν πολλές περιοχές της περιφέρειας του Χάρκιβ της βορειοανατολικής Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν στρατηγικής σημασίας υποδομές, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Σε πολλά κατοικημένα κέντρα δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και υδροδότηση. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στους τόπους των επιθέσεων αυτών και οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων αντιμετωπίζουν τις φωτιές».

«Ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι Ρώσοι χτύπησαν ενεργειακές υποδομές. Δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τις ήττες επί του πεδίου της μάχης», έγραψε στο Telegram ο Βαλεντίν Ρεζνισένκο. «Θα τα καταφέρουμε. Ολες οι υπηρεσίες επιχειρούν. Θα αποκαταστήσουμε τα πάντα το συντομότερο δυνατόν».

Η τάση του ρεύματος έπεσε στην περιοχή του Σούμι στην βορειοανατολική Ουκρανία και ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ντμίτρο Ζιβίτσκι κάλεσε τους κατοίκους να αποσυνδέσουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους.

Στην περιοχή του Ντονέτσκ, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πόλη του Κραματόρσκ, μία από τις μεγαλύτερες της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται εκεί. Ο τοπικός κυβερνήτης ανέφερε διακοπές και σε άλλες περιοχές της περιφέρειάς του.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Ρωσία για τα πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «ρώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση».

Βομβάρδισαν και το Χάρκοβο

Νωρίτερα ο ρωσικός στρατός έπληξε θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με πλήγματα ακριβείας.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την επαρχία του Χαρκόβου, υποστήριξε ότι «χιλιάδες» άνθρωποι έφυγαν προς τη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο λόγω των σφοδρών συγκρούσεων.

«Δεν ήταν η ευκολότερη νύχτα, δεν ήταν το ευκολότερο πρωινό. Τις τελευταίες 24 ώρες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα» ανέφερε ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡωσίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιπόλεμοςΧάρκοβοΟυκρανία