Κόσμος|14.09.2022 11:00

Παύση πληρωμών, παύση εργασιών στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου - Τι συμβαίνει;

Μαρία Ζαχαράκη

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου σταμάτησε, οι μισθοί δεν καταβάλλονται και το μέλλον του έργου εξαρτάται από τις επερχόμενες συνομιλίες του Τούρκου προέδρου και του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν. Οι Ρώσοι το μετέτρεψαν σε στρατιωτική βάση, καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Η κατασκευή του Άκουγιου έφτασε σε αδιέξοδο έπειτα από τον αποκλεισμό της τουρκικής εταιρείας IC Ictas από τη ρωσική Rosatom, με την οποία συνεργάζονταν για το έργο. Η ρωσική εταιρεία κατήγγειλε τη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία επικαλούμενη λόγους ασφάλειας στην εργασία και παρατυπίες. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων φτάνει τις 15 χιλιάδες.

«Ο Άκουγιου έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση της Ρωσίας»

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλμπάι Αντμέν, με δήλωσή του στο Twitter ανέφερε ότι οι κάρτες εισόδου των Τούρκων εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό της Άκουγιου έχουν ακυρωθεί.

«Το Άκουγιου δεν είναι προσβάσιμο στους Τούρκους! Επιτρέψτε μου να εξηγήσω για όσους δεν ξέρουν: Το κυβερνών κόμμα AKP έδωσε το Άκουγιου πλήρως υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πλέον τι συμβαίνει μέσα. Οι Ρώσοι το έκαναν στρατιωτική βάση».

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που θα πραγματοποιηθεί στο Ουζμπεκιστάν στις 15-16 Σεπτεμβρίου.

Στις 9 Αυγούστου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφτεί το Άκουγιου και είχε δηλώσει ότι «θα παρακολουθήσω προσωπικά τις εργασίες στο Άκουγιου. Μετά από αυτό, θα μεταφέρω την κατάσταση στον κ. Πούτιν. Θα του ζητήσω να καθορίσουμε τον οδικό μας χάρτη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΑκούγιουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπυρηνικός σταθμός