Κόσμος|14.09.2022 17:19

Η Ρωσία χρηματοδοτούσε κρυφά χώρες της Ευρώπης: «Προσπάθεια χειραγώγησης δημοκρατιών» - Τι αποκαλύπτουν αξιωματούχοι

Newsroom

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η Ρωσία θα στρέφεται όλο και περισσότερο στη μυστική πολιτική χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες για να υπονομεύσει τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διατηρήσει την επιρροή της Μόσχας στο εξωτερικό, εκτίμησε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε δημοσιογράφους σχετικά με μία επισκόπηση της Κοινότητας Υπηρεσιών Πληροφοριών Ηνωμένων Πολιτειών για τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει την πολιτική άλλων χωρών. Διαπίστωσε ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 20 χώρες από το 2014, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης δεξαμενών σκέψης για την υποστήριξη ακροδεξιών εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων, ήταν «μια προσπάθεια χειραγώγησης των δημοκρατιών εκ των έσω», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και συνεργαζόμαστε με συμμάχους και εταίρους για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την απειλή», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος δεν ανέφερε λεπτομερώς ποιες χώρες είχαν στόχο οι ρωσικές προσπάθειες επιρροής ή δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς περί μυστικής χρηματοδότησης.

«Ενημερώνουμε αυτά τα ξένα κόμματα και τους υποψηφίους ότι αν δέχονται μυστικά ρωσικά χρήματα, μπορούμε να το αποκαλύψουμε και θα το κάνουμε», προειδοποίησε, ωστόσο, ο αξιωματούχος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαΟυκρανίαχρηματοδότησηΒλαντίμιρ ΠούτινΗΠΑειδήσεις τώρα