Κόσμος|15.09.2022 08:41

Συνάντηση Σι - Πούτιν σήμερα στο Ουζμπεκιστάν: Εκτός Κίνας ο Σι μετά από 970 ημέρες

Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προγραμματίζει να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σήμερα, νωρίς το απόγευμα στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που διένειμε η ρωσική αποστολή στα ΜΜΕ.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη Σαμαρκάνδη προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ενός οργανισμού για την περιφερειακή ασφάλεια. Παράλληλα θα λάβουν σήμερα μέρος, σε μία τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου της Μογγολίας Ουκνάα Κουρελσούκ.

Εκτός Κίνας μετά από 970 ημέρες 

Ο Κινέζος πρόεδρος επισκέφτηκε χθες το Καζακστάν, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο Σι ήταν ο μόνος ηγέτης της ομάδας των χωρών της G20 που απέφυγε να ταξιδέψει εκτός της χώρας του από όταν ξεκίνησαν τα lockdown στον κόσμο για τον Covid. Με εξαίρεση μια επίσκεψη, που πραγματοποίησε, στην κινεζική επικράτεια του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο, ο Σι παρέμεινε στη χώρα του  για περίπου 970 ημέρες.

Το Καζακστάν δεν ήταν τυχαία επιλογή για το πρώτο εκτός Κίνας ταξίδι του Κινέζου ηγέτη. Η χώρα της Κεντρικής Ασίας φιλοξενεί το 40% του παγκόσμιου ουρανίου, έναν ολοένα και πιο σημαντικό πόρο καθώς τα ανεπτυγμένα έθνη στρέφονται στην ατομική ενέργεια ως μακροπρόθεσμη πηγή ενέργειας. Συνορεύει επίσης με την επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί για επιθετικές πολιτικές καταστολής των εθνοτικών μειονοτήτων, κυρίως μουσουλμάνων Ουιγούρων.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σι Τζινπίνγκειδήσεις τώραΡωσίαΚίναΟυζμπεκιστάνΠούτιν