Κόσμος|16.09.2022 20:18

Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια το 25% του φυσικού αερίου

Newsroom

Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή (16/09) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη βοήθεια στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ανέφερε ότι ελπίζει μεγάλο μέρος αυτών να πάει στις φτωχότερες χώρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια το 25% του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται από τη Ρωσία.

«Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί» δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας».  

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν» τόνισε σε άλλο σημείο της συνάντησης με τον Ερντογάν.

Πληρωμή σε ρούβλια για το 25% του ρωσικού φυσικού αερίου

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια και πως μια σχετική συμφωνία για το θέμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ σύντομα.

Το ρωσικό αέριο καλύπτει σχεδόν το ήμισυ των τουρκικών ενεργειακών αναγκών, ενώ η ρωσική υπηρεσία πυρηνικών κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.

Η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας αυξήθηκε από 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2020 σε ρεκόρ 60 bcm το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα 62 bcm - 63 bcm φέτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με την ημερήσια κατανάλωση να ανέρχεται σε 200.000 βαρέλια την ημέρα για το 2021.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΟυζμπεκιστάν