Κόσμος|20.09.2022 08:40

Βασίλισσα Ελισάβετ: 12 ώρες κηδεία και 10 ημέρες πένθους - Πώς διατηρήθηκε η σορός της για να αντέξει

Newsroom

Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, ωστόσο το ύστατο «χαίρε» έγινε μόλις χθες με μια μεγαλοπρεπής τελετή που κράτησε σχεδόν 12 ωρές! Είχε προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα τεσσάρων ημερών μεταξύ του 10ημερου που όριζε το πρωτόκολλο για τις ημέρες πένθους μετά τον θάνατό της.

Μια εύλογη απορία πολλών, είναι πώς η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ διατηρείται τόσες ημέρες εκτός ψυγείου και μάλιστα με τόσες μεταφορές.

Παγώνη: «Ταρίχευση όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι»

Η Ματίνα Παγώνη έδωσε την εξήγηση και έλυσε τις σχετικές απορίες, με τοποθέτησή της στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1. «Η διατήρηση γίνεται με την ταρίχευση. Δηλαδή, αδειάζονται από το σώμα τα εσωτερικά όργανα για να καθυστερήσει η σήψη», όπως ακριβώς έκαναν οι πρώτοι διδάξαντες Αιγύπτιοι. «Υπάρχουν ειδικά υγρά με τα οποία ασχολείται ο ταριχευτής», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

«Οι Αιγύπτιοι διατηρούσαν το σώμα μία εβδομάδα. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα και μπορεί να το διατηρήσεις για έναν χρόνο. Χρειάζεται προσοχή να φύγουν τα βακτήρια και ο αέρας από το σώμα, ώστε να μην γίνει η αποσύνθεση», πρόσθεσε η κυρία Παγώνη.

Η Βρετανία είπε το τελευταίο «αντίο» στη Βασίλισσά της- Στη βασιλική κρύπτη η σορός της

Τέλος, μπήκε στο δημόσιο σκέλος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη βύθιση της σορού της στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ.

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.

Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό.

Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Αργότερα απόψε, σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κηδείαΜατίνα ΠαγώνηΒασίλισσα Ελισάβετειδήσεις τώρα