Κόσμος|20.09.2022 17:00

Mahsa Amini: Άγρια καταστολή και επεισόδια στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου γιατί αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Ένταση και επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της κηδείας της 22χρονης Mahsa Amini στο Ιράν. Η Amini πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την περασμένη Παρασκευή, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της χώρας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ξυλοκοπήθηκε σε ένα αστυνομικό φορτηγάκι στην Τεχεράνη, ωστόσο η αστυνομία αρνείται τους ισχυρισμούς.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ορισμένες από τις παρευρισκόμενες γυναίκες φέρονται να αφαίρεσαν τις μαντίλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» ενώ τα βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν την αστυνομία να πυροβολεί «τυφλά» προς τον κόσμο. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα της νεκρής, Σακέζ, στη δυτική επαρχία του Κουρδιστάν.

Στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα μαζικής δικτύωσης φαίνονται οι ντόπιοι, που ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς το πρωί, με σκοπό να εμποδίσουν τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να φτάσουν στην κηδεία κρυφά προκειμένου να αποφύγουν την οργή του κόσμου. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με αναφορές, κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη. Τα βίντεο, τα οποία έλαβε και επαλήθευσε η περσική υπηρεσία του BBC, δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων ενώ υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς και συλλήψεις. Σε βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο Twitter οι Αρχές φέρονται να φρουρούν το γραφείο του κυβερνήτη και να συλλαμβάνουν διαδηλωτές που προσπαθούν να πλησιάσουν το κτίριο.

«Το όνομά σου θα είναι κάλεσμα για συσπείρωση»

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε και μία φωτογραφία της ταφόπλακας της Mahsa Amini. «Η Amini είναι νεκρή: Το όνομά σου θα είναι κάλεσμα για συσπείρωση», γράφει.

Η 22χρονη συνελήφθη την περασμένη Τρίτη επειδή φέρεται να μη συμμορφώθηκε με τον νόμο για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξυλοκοπήθηκε άγρια. Όσο βρισκόταν μέσα στο φορτηγάκι της αστυνομίας, και, αργότερα, έπεσε σε κώμα.

Τους ισχυρισμούς των μαρτύρων αρνείται η αστυνομία η οποία ισχυρίζεται ότι το θύμα, «υπέστη ξαφνική καρδιακή ανεπάρκεια», ενώ τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου της Amini ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Kasra, στη βόρεια Τεχεράνη, η 22χρονη εισήχθη στις 13 Σεπτεμβρίου και δεν έδειχνε «κανένα ζωτικό σημείο». Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αφαιρέθηκε αργότερα από τους λογαριασμούς του νοσοκομείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφότου οι εργαζόμενοι σε αυτό κατηγορήθηκαν από πλήθος χρηστών ως «αντικαθεστωτικοί πράκτορες».

View this post on Instagram

A post shared by Feminist (@feminist)

Πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος με τη Mahsa Amini στο κρατητήριο μεταδόθηκαν από την ιρανική τηλεόραση, την οποία ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν για λογοκρισία του υλικού, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ψευδής ιστορία.

Εντωμεταξύ, πλήθος αντιδράσεων εκδηλώνεται και μέσω διαδικτύου, όπου πολλές γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κόβουν τα μαλλιά τους και δημοσιεύουν βίντεο με τη διαδικασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή πετούν το υποχρεωτικό χιτζάμπ με οργή στους δρόμους.

Η οργάνωση Netblocks, που έχει ως αντικείμενο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διακυβέρνηση του διαδικτύου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, σε διάφορα σημεία της χώρας, έχει διακοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο, από όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της γυναίκας. Μεταξύ των σημείο, και η πρωτεύουσα Τεχεράνη αλλά και το Σακέζ.

Από την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν, οι γυναίκες είναι, από τη νομοθεσία, υποχρεωμένες να φορούν σεμνά, «ισλαμικά» ρούχα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν τσαντόρ, έναν ολόσωμο μανδύα ή μαντίλα και ένα μαντό (πανωφόρι) που καλύπτει τα χέρια τους. Αρκετές εκστρατείες κατά της υποχρεωτικότητας του χιτζάμπ έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποία, ωστόσο, καταπνίγονται από την βίαιη καταστολή της αστυνομίας ηθών. Πρόσφατα ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας, Gholamhossein Mohseni-Ejeie, υπέδειξε ότι πίσω από το κίνημα βρίσκονται «ξένες δυνάμεις» και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να «βρουν τα χέρια πίσω από το γυμνό πέπλο».

Στις αρχές του καλοκαιριού ο πρόεδρος Ραΐσι επίσης υποσχέθηκε την πάταξη της «προώθησης της οργανωμένης διαφθοράς στην ισλαμική κοινωνία», αναφερόμενος ευθέως στο κίνημα. Τους τελευταίους μήνες, είναι συχνή η μετάδοση, από την κρατική ιρανική τηλεόραση, ομολογιών γυναικών οι οποίες συνελήφθησαν επειδή δεν ακολούθησαν τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙράνΜαχσά Αμινίεπεισόδιανεκρήειδήσεις τώραγυναίκεςχιτζάμπ