Κόσμος|21.09.2022 13:26

Διάγγελμα Πούτιν: Μπαράζ διεθνών αντιδράσεων μετά τη μερική επιστράτευση - «Ένδειξη αδυναμίας, ο πόλεμος δεν πάει όπως ήθελε»

Newsroom

Άμεσες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις στο πολυαναμενόμενο διάγγελμα Πούτιν, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία

«Η κινητοποίηση της Ρωσίας ήταν ένα προβλέψιμο βήμα που θα αποδειχθεί εξαιρετικά αντιδημοφιλές και δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντόλιακ.

«Απολύτως προβλέψιμη έκκληση, η οποία μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια να δικαιολογήσει τη δική του αποτυχία», δήλωσε ο Ποντόλιακ, στην πρώτη αντίδραση από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας.

Ο Ποντόλιακ δήλωσε στο Reuters ότι ο Πούτιν προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός "απρόκλητου πολέμου" και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας στη Δύση.

Βρετανία: Ανησυχητική κλιμάκωση

Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.  Την ίδια ώρα, ο  υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι η επιστράτευση των στρατευμάτων της Ρωσίας αποτελεί παραδοχή του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «η εισβολή του αποτυγχάνει».

«Ο Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας του έστειλαν δεκάδες χιλιάδες δικούς τους πολίτες στο θάνατο, κακώς εξοπλισμένους και κακώς καθοδηγούμενους. Καμία ποσότητα απειλών και προπαγάνδας δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο, η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας», δήλωσε Γουάλας.

ΗΠΑ: Ένδειξη αδυναμίας

«Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο - δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε από την πλευρά της η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.

«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελούν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Διάλογο ζητά η Κίνα

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό». Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Γερμανία: Περαιτέρω κλιμάκωση η επιστράτευση

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε»

Πολωνία: Η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, σχολιάζοντας το διάγγελμα του ρώσου προέδρου.

«Οι αναφορές για μερική επιστράτευση επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα επιχειρήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποίησε ο πολωνικός στρατός με τους συμμάχους των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην ανατολική Πολωνία.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους συμμάχους μας, ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει ακόμη περισσότερο την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, ζητώντας περισσότερη βοήθεια για το Κίεβο από τους δυτικούς συμμάχους.

Ολλανδία: Σημάδι πανικού

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε, από την μεριά του, ότι η επιστράτευση της Ρωσίας είναι ένα σημάδι πανικού στο Κρεμλίνο, που δεν πρέπει να εκληφθεί ως άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

«Η επιστράτευση, η προκήρυξη δημοψηφισμάτων στο Ντονέτσκ, όλα αυτά είναι σημάδι πανικού. Η ρητορική του για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και μας αφήνει παγερά αδιάφορους», δήλωσε ο Ρούτε στον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS.

«Είναι όλα μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα σας συμβούλευα να παραμείνετε ψύχραιμοι».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔύσηΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίααντιδράσειςειδήσεις τώρα