Κόσμος|21.09.2022 18:57

«Πυρά» Mπάιντεν κατά Ρωσίας: «Ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει»

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Ο Μπάιντεν σχολίασε και την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε άμεση μερική κινητοποίηση των Ρώσων πολιτών και απηύθυνε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη πυρηνική απειλή.

«Ο πρόεδρος Πούτιν προέβη σε απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης και σε μια απερίσκεπτη αδιαφορία για τις ευθύνες ενός καθεστώτος μη διάδοσης. Τώρα η Ρωσία καλεί περισσότερους στρατιώτες για να συμμετάσχουν στη μάχη και το Κρεμλίνο οργανώνει ένα εικονικό δημοψήφισμα για να προσπαθήσει να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας -μια εξαιρετικά σημαντική παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε, ειδικότερα, ο Μπάιντεν.

«Ο κόσμος θα πρέπει να δει αυτές τις εξωφρενικές πράξεις ως αυτό που είναι», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο πόλεμος «επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια και μόνο η Ρωσία μπορεί να τον τερματίσει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στη συνέχεια, επέρριψε ευθέως την ευθύνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση στη Ρωσία, κατηγορώντας τη χώρα ότι «βγάζει ψέματα» σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις εν μέσω του πολέμου της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία ... κυκλοφορεί ψέματα, προσπαθώντας να φορτώσει την ευθύνη για την κρίση -την επισιτιστική κρίση- στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από πολλούς στον κόσμο για την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι απόλυτα σαφής για κάτι: Οι κυρώσεις μας επιτρέπουν στη Ρωσία τη δυνατότητα να εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι ο πόλεμος της Ρωσίας που επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια και μόνο η Ρωσία μπορεί να τον τερματίσει», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε τον ΟΗΕ που βοήθησε στη μεσολάβηση για μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με την Ουκρανία και τη Ρωσία και ενθάρρυνε την επέκτασή της.

Ανακοίνωσε επίσης 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική υποστήριξη για ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Η αντίδραση Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, νωρίτερα, ότι ολοένα και μειώνεται η πιθανότητα να διεξαχθούν συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν ο Ρώσος πρόεδρος αποσύρει τις δυνάμεις του από το ουκρανικό έδαφος.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο BILD, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία επιρροή στο πότε θα τελειώσει η διακυβέρνηση του Πούτιν στη Ρωσία, αλλά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Μόσχα από θέση ισχύος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την έκκληση του προς τη Γερμανία να προμηθεύσει με όπλα και συστήματα αεράμυνας την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά χρειάζονται για να σωθούν ζωές.

Καταδικάζει και ο Στόλτενμπεργκ

Η επιστράτευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην αρχισυντάκτρια του Reuters, Αλεσάντρα Γκαλόνι, σε συνέντευξή του ότι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτή θα κλιμακώσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών», είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν «ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε «ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό».

Ο Πούτιν κάλεσε 300.000 έφεδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υποστήριξε ένα σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί στη Δύση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

«Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία παρανόηση στη Μόσχα για το πώς ακριβώς θα αντιδράσουμε. Φυσικά εξαρτάται από το είδος της κατάστασης ή τι είδους όπλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το πιο σημαντικό είναι να αποτραπεί αυτό από το να συμβεί και αυτό είναι γιατί ήμασταν τόσο σαφείς στις επικοινωνίες μας με τη Ρωσία σχετικά με τις άνευ προηγουμένου συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαπόλεμοςΤζο ΜπάιντενΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώρα