Κόσμος|22.09.2022 21:00

Πρωτοφανής αντίδραση από τον πρόεδρο του Ιράν: Αποχώρησε από συνέντευξη με το CNN γιατί η δημοσιογράφος δεν φορούσε μαντίλα

Newsroom

Να αποχωρήσει από προγραμματισμένη συνέντευξη με την Κριστιάν Αμανπούρ του CNN αποφάσισε ο πρόεδρος του Ιράν καθώς η εμβληματική δημοσιογράφος αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα. Το περιστατικό έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι έφτασε με καθυστέρηση περίπου 40 λεπτών από την προγραμματισμένη έναρξη της συνέντευξης η οποία είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Ένας από τους βοηθούς του ζήτησε από την Αμανπούρ να φορέσει μαντίλα και, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας, αυτή «αρνήθηκε ευγενικά».

Η Αμανπούρ, η οποία έχει μεγαλώσει στην Τεχεράνη και μιλάει άπταιστα φαρσί, δήλωσε ότι, ο λόγος που φοράει μαντίλα όταν κάνει ρεπορτάζ στο Ιράν είναι πως ακολουθεί τους νόμους και τα έθιμα της χώρας, «διαφορετικά δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δημοσιογράφος». Όπως εξήγησε, όμως, εκτός χώρας που δεν απαιτείται, δε θα κάλυπτε το κεφάλι της προκειμένου να κάνει συνέντευξη με ιρανό αξιωματούχο. «Στη Νέα Υόρκη ή οπουδήποτε αλλού εκτός Ιράν, δε μού έχει ζητηθεί ποτέ από κανέναν ιρανό πρόεδρο κάτι τέτοιο – έχω πάρει συνεντεύξεις από όλους, από το 1995. Ποτέ δε μού έχει ζητηθεί να φορέσω μαντίλα», σημείωσε η ίδια στην εκπομπή New Day του CNN. «Αρνήθηκα πολύ ευγενικά, εκ μέρους εμού, του CNN και των απανταχού γυναικών δημοσιογράφων, αφού κάτι τέτοιο δεν αποτελεί απαίτηση για να κάνουμε τη δουλειά μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, όλες οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν μαντίλα στο κεφάλι τους και φαρδιά ρούχα στον δημόσιο χώρο. Ο νόμος εφαρμόζεται στη χώρα από την ισλαμική επανάσταση του 1979 και είναι υποχρεωτικός για όλες – συμπεριλαμβανομένων τουριστών, πολιτικών αξιωματούχων που επισκέπτονται τη χώρα και δημοσιογράφων.

«Θέμα σεβασμού» έθεσε ο πρόεδρος στην Αμανπούρ

Όπως εξήγησε η Αμανπούρ, ο βοηθός του Ραΐσι ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη, που θα ήταν η πρώτη του ιρανού προέδρου σε αμερικανικό έδαφος, δε θα γινόταν αν η ίδια δε φορούσε τη μαντίλα. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αυτό ως «θέμα σεβασμού» με δεδομένο ότι, το Ιράν διανύει του ιερούς μήνες Μουχαράμ και Σαφάρ, ενώ αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Αμανπούρ, στην ατζέντα της ήταν να ρωτήσει τον πρόεδρο της χώρας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της 22χρονης κοπέλας η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών της χώρας γιατί δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της, καθώς και για την πυρηνική συμφωνία με την υποστήριξη του Ιράν προς τη Ρωσία. «Όσο οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται και οι άνθρωποι σκοτώνονται, θα ήταν μία σημαντική στιγμή να μιλήσω με τον πρόεδρο Ραΐζι», έγραψε στη συνέχεια η Αμανπούρ στο Twitter.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙράνCNNΚριστιάν Αμανπούρειδήσεις τώραΜαχσά Αμινί