Κόσμος|23.09.2022 09:08

Αντιδράσεις για τα ρωσικά δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας: Ξεκίνησε η ψηφοφορία – Το μήνυμα Ζελένσκι για τη μερική επιστράτευση της Μόσχας

Newsroom

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Τι γράφουν τα ψηφοδέλτια

Στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ -που ο Πούτιν υποστήριξε πριν από την εισβολή ότι ήταν «ανεξάρτητες» από την Ουκρανία- οι κάτοικοι θα πρέπει να απαντήσουν αν υποστηρίζουν την «είσοδο της δημοκρατίας τους στη Ρωσία», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Τα ψηφοδέλτια στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια ρωτούν: «Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, του σχηματισμού ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Οι ψήφοι θα συγκεντρωθούν από τις αρχές που έχουν επιλεγεί από τη Ρωσία και θα πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για τις πρώτες τέσσερις ημέρες, ενώ τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά την τελευταία ημέρα, την Τρίτη.

Τα δημοψηφίσματα έχουν αποδοκιμαστεί ως φάρσα, απάτη και παράνομα από την Ουκρανία και τη Δύση. Θυμίζουν το δημοψήφισμα του 2014 που οδήγησε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Εκείνη η ψηφοφορία - που επικρίθηκε διεθνώς ως στημένη - είχε επίσημο αποτέλεσμα 97% υπέρ της επίσημης προσάρτησης.

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τα σχέδια για τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων» σχετικά με την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τα ως «απροκάλυπτες προσπάθειες της Μόσχας για εδαφική κατάκτηση». Τα «εικονικά δημοψηφίσματα» δεν έχουν καμία νομιμοποίηση, δήλωσε η συμμαχία. Τα σχέδια δημοψηφισμάτων έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη Δύση ως παράνομα και ως προάγγελος παράνομης προσάρτησης.

«Διαταγή» Ζελένσκι στα ρωσικά: «Διαδηλώστε, αγωνιστείτε, φύγετε»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε την Πέμπτη τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε το Κρεμλίνο και τους κάλεσε, εφόσον αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας του, να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.

«55.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μέσα σε διάστημα έξι μηνών (…) Θέλετε περισσότερους; Όχι; Διαδηλώστε λοιπόνΑγωνιστείτεΦύγετεΕιδάλλως παραδοθείτε (στον ουκρανικό στρατό)!», δήλωσε στα ρωσικά ο Ουκρανός πρόεδρος στην αρχή της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του.

«Είστε ήδη συνεργοί σε όλα τα εγκλήματα (του ρωσικού στρατού), σε δολοφονίες και βασανιστήρια με θύματα Ουκρανούς. Γιατί σιωπάτε;», τόνισε ο Ζελένσκι.

Υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει «έως και ένα εκατομμύριο άνδρες». Επισήμως, το Κρεμλίνο αναφέρθηκε σε μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων.

«Είναι ώρα επιλογής για εσάς. Για τους άνδρες στη Ρωσία, είναι η επιλογή να πεθάνουν ή να ζήσουν, να μείνουν ανάπηροι ή να κρατήσουν την υγεία τους. Για τις γυναίκες στη Ρωσία, η επιλογή είναι να χάσουν για πάντα τους συζύγους, τους γιους, τα εγγόνια τους ή να προσπαθήσουν τουλάχιστον να αποτρέψουν τον θάνατό τους. Κατά του πολέμου, κατά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν)», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τι αποτέλεσμα θα έχει η μερική επιστράτευση

Την ίδια ώρα όπως, εκτιμά το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, η εκστρατεία επιστράτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία «είναι απίθανο να δημιουργήσει αποτελεσματικούς στρατιώτες και προκαλεί σημαντικές εσωτερικές αντιδράσεις για μικρό όφελος»

Σύμφωνα με τις αναφορές του ISW και του Guardian, οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να αθετούν τις δεσμεύσεις τους να περιορίσουν την επιστράτευση σε άνδρες με στρατιωτική εμπειρία και να μην επιστρατεύσουν Ρώσους φοιτητές. Πλάνα από τη Ρωσία δείχνουν τη στρατιωτική αστυνομία να τραβάει μαθητές από τα μαθήματα, σύμφωνα με πληροφορίες για την επιστράτευση, αναφέρει το ISW. Στη Μόσχα, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης από τον Πούτιν. Οι αστυνομικοί φέρονται να άρχισαν να δίνουν ειδοποιήσεις για επιστράτευση σε όλους όσους συνέλαβαν.

«Η σκληρή προσέγγιση του Κρεμλίνου στην επιστράτευση προκαλεί την οργή και τη δυσπιστία του κοινού σε όλη τη Ρωσία», γράφει το ISW.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπόλεμοςδημοψήφισμαΡωσίαΟυκρανία