Κόσμος|26.09.2022 14:48

Σκηνές τρόμου στη Ρωσία: Τουλάχιστον 13 οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε σχολείο - Απόφοιτος και με ναζιστικό παρελθόν ο δράστης

Newsroom

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την επίθεση ενόπλου σε σχολείο στην πόλη Ιζέβσκ της Ρωσίας, 970 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις αρχές 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους ανάμεσά τους και εφτά παιδιά ενώ 21 άτομα τραυματίστηκαν, προτού ο ένοπλος δώσει τέλος στην ζωή του.

Ο ένοπλος εισέβαλε στο σχολείο σκοτώνοντας τον φύλακα και ανοίγοντας ακατάσχετα πυρ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι έξι ενήλικες θύματα του δράστη ήταν δάσκαλοι και φρουροί ασφαλείας ενώ τα επτά παιδιά. Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 παιδιά, τραυματίστηκαν.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο έγκλημα αυτό, ανάμεσά τους δύο φρουροί ασφαλείας του σχολικού ιδρύματος, δύο δάσκαλοι και πέντε ανήλικοι», ανέφερε η Ανακριτική Επιτροπή αυξάνοντας τον προηγούμενο απολογισμό των έξι νεκρών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ο δράστης αυτοκτόνησε.

Ναζιστικό μπλουζάκι φορούσε ο δράστης - Ήταν απόφοιτος του σχολείου

Σύμφωνα με τις αρχές η ταυτότητα του δράστη αποκαλύφτηκε με το όνομα αυτού να είναι Αρτέμ Καζάντσεφ, ηλικίας περί τα 30 και απόφοιτος του συγκεκριμένου σχολείου. «Επί του παρόντος οι ερευνητές ... διενεργούν έρευνα στην κατοικία του και μελετούν την προσωπικότητα του δράστη, τις απόψεις του και τον περίγυρό του. Ελέγχεται επίσης η πιθανή σχέση του με νεοφασιστικές απόψεις και με νεοναζιστική ιδεολογία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ο ένοπλος, φορούσε μπλουζάκι με σβάστικα, κατά την επίθεση το κίνητρο της οποίας δεν είναι γνωστό.

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο μικρής διάρκειας που δείχνει το πτώμα του δράστη πεσμένο στο πάτωμα μιας τάξης με αναποδογυρισμένα έπιπλα και χαρτιά πεταμένα στο πάτωμα.

Ήταν ντυμένος στα μαύρα και στο μπλουζάκι του υπήρχε μια κόκκινη σβάστικα μέσα σε έναν κύκλο.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει την έρευνα σοβαρών εγκλημάτων, ανέφερε ότι ο δράστης και αυτόχειρας φορούσε μπαλακλάβα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο τους ερευνητές, μετέδωσε ότι ο δράστης έφερε δύο πιστόλια και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Σκηνές τρόμου: Παιδιά πηδούσαν από τα παράθυρα και κρύβονταν στις αίθουσες

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν τις σκηνές τρόμου που έζησαν οι μαθητές του σχολείου όταν ο ένοπλος εισέβαλε και άρχισε να πυροβολεί. Μαθητές και καθηγητές κρύφτηκαν σε αίθουσες ενώ άλλοι άρχισαν να τρέχουν και να πηδούν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν.

Το Ιζέφσκ, μια πόλη σχεδόν 650.000 κατοίκων, είναι η πρωτεύουσα της δημοκρατίας της Ουντμουρτίας στο κέντρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λίγο δυτικότερα της οροσειράς των Ουραλίων, που χωρίζει την Ευρωπαϊκή από την Ασιατική Ρωσία.

Η Ρωσία έχει γίνει θέατρο πολλών αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάιο 2021, ένας ένοπλος έφηβος σκότωσε επτά παιδιά και δύο ενήλικες στην πόλη Καζάν.

Τον Απρίλιο 2022, ένας ένοπλος σκότωσε δύο παιδιά και μια δασκάλα σε ένα νηπιαγωγείο στην περιοχή Ουλιανόβσκ της κεντρικής Ρωσίας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Για τρομοκρατία έκανε λόγο ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα "απάνθρωπη τρομοκρατική ενέργεια" το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς σε σχολείο του Ιζέφσκ, στο κέντρο της Ρωσίας.

"Ο πρόεδρος θρηνεί βαθιά τον θάνατο ανθρώπων και παιδιών σε αυτό το σχολείο όπου έλαβε χώρα μια τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς ο επιτιθέμενος φορούσε μαύρη μπλούζα με το ναζιστικό σύμβολο, τη σβάστικα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως γιατροί, ψυχολόγου και νευροχειρουργοί έχουν σταλεί με εντολή του Πούτιν επιτόπου στο Ιζέφσκ, που βρίσκεται περίπου 970 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

"Ο πρόεδρος εύχεται γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες αυτής της απάνθρωπης επίθεσης", πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσίαειδήσεις τώραΝαζίσχολείομαθητές νεκροίένοπλη επίθεση