Κόσμος|26.09.2022 14:39

Εκλογές Ιταλία: Οι ακροδεξιοί της Ευρώπης πανηγυρίζουν για τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι - «Ο λαός παίρνει στα χέρια την τύχη του»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ιταλία-εκλογές/ AP
Ιταλία-εκλογές/ AP
Ιταλία-εκλογές/ AP
Ιταλία-εκλογές/ AP
Ιταλία-εκλογές/ AP
Ιταλία-εκλογές/ AP

Χαμόγελα κυριαρχούν σε όλα τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Ιταλίας. Οι ηγέτες των κομμάτων που φημίζονται για τις ακροδεξιές τους ιδέες έσπευσαν μάλιστα να στείλουν τα συγχαρητήριά τους στην νέα - όπως όλα δείχνουν- πρωθυπουργό της χώρας.

Η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, έγραψε στο Twitter: «Ο ιταλικός λαός αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του εκλέγοντας μια πατριωτική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι και στον (ηγέτη της Λέγκας) Ματέο Σαλβίνι που αντιστάθηκαν στις απειλές μιας αντιδημοκρατικής και αλαζονικής ΕΕ πετυχαίνοντας αυτή τη σπουδαία νίκη».

Η ανιψιά της Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία είναι αντιπρόεδρος του επίσης ακροδεξιού κόμματος Reconquete! του Ερίκ Ζεμούρ, χαιρέτισε την νίκη του FdI: «κατάφερε να αντισταθεί, κατάφερε να δημιουργήσει ενότητα», έγραψε στο Twitter η εγγονή του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, η οποία είναι παντρεμένη με το μέλος του FdI Βιντσέντσο Σόφο.

«Μπράβο Τζόρτζια Μελόνι για την ιστορική αυτή νίκη. Είναι μια ευχάριστη είδηση για την άμυνα του πολιτισμού μας», σχολίασε στο Twitter επισυνάπτοντας μια φωτογραφία της με την Μελόνι.

Από την πλευρά του, ο γάλλος ευρωβουλευτής του κόμματος της Λεπέν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, σχολίασε ότι οι Ιταλοί «έδωσαν ένα ταπεινωτικό μάθημα» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν διαθέτει τα μέσα για να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η Ιταλία δεν ακολουθήσει τους κανονισμούς της ΕΕ σε ενδεχόμενη εκλογή της ακροδεξιάς.

«Κανενός είδους απειλή δεν μπορεί να σταματήσει την δημοκρατία. Ο λαός της Ευρώπης σηκώνει το κεφάλι του και παίρνει πίσω την τύχη του στα ίδια του τα χέρια», σχολίασε.

Στην Ουγγαρία, ο Μπαλάζ Ορμπάν, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι, τον Ματέο Σαλβίνι και (τον αρχηγό του Forza Italia) Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τις σημερινές εκλογές! Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ φίλους με ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης».

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο αρχηγός του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, έγραψε στο Twitter: «Η Τζόρτζια Μελόνι έδειξε τον δρόμο για μια υπερήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών που μπορεί να συνεργαστεί για την ασφάλεια και την ευημερία όλων».

«Η πιο ακροδεξιά πρωθυπουργός μετά τον Μουσολίνι» λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Η Τζόρτζια Μελόνι, η πιθανόν επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα είναι «η πιο ακροδεξιά πρωθυπουργός μετά τον Μουσολίνι», σχολίασε το CNN έπειτα από τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

«Η ακροδεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία για πρώτη φορά και η συμμαχία συντηρητικών, μεταφασιστών και λαϊκιστών υπό την Τζόρτζια Μελόνι λαμβάνει 44% τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία», έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) έχει «νεοφασιστική προέλευση».

Το ρωσικό Rossiya-24 σημειώνει ότι οι εκλογές πιθανόν να οδηγήσουν σε μια «πολιτική αναδιάρθρωση της Ευρώπης» επικαλούμενο τον Πορτογάλο ακροδεξιό ηγέτη Αντρέ Βεντούρα.

Κατά την γαλλική Le Monde πρόκειται για μια «ιστορική» νίκη για την Μελόνι, ενώ η φινλανδική Helsingin Sanomat χαρακτηρίζει την νικήτρια των ιταλικών εκλογών «διάδοχο του φασισμού».

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο για τον δεξιό/ακροδεξιό συνασπισμό να αντέξει για πάνω από δύο χρόνια εξαιτίας των εσωτερικών εντάσεων.

Η Ιταλία «κινδυνεύει» με την νίκη του FdI, αλλά «δεν θα υπάρξει στροφή προς τον εξτρεμισμό» με την εκλογή της πρώτης γυναίκας και πιο ακροδεξιάς πρωθυπουργού της χώρας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμούν οι Financial Times .

«Η Ευρώπη κατευθύνεται προς μια ακόμη στροφή προς την ακροδεξιά», σχολιάζουν οι New York Times με το βρετανικό BBC να μεταδίδει την είδηση «η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας» χωρίς να προβαίνει σε περαιτέρω σχόλια.

Ρίζες στην ακροδεξιά της Ιταλίας

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην ιταλική ακροδεξιά. Το κόμμα ιδρύθηκε από την ίδια τη Μελόνι το 2012, ως ιδεολογικός απόγονος του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος που σχηματίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από υποστηρικτές του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σύμβολό του: την τρίχρωμη φλόγα. Δύο από τους απογόνους του Μουσολίνι, η εγγονή του Ρατσέλε και ο δισέγγονός του Κάιο Τζούλιο Τσέζαρε, έχουν θέσει υποψηφιότητα υπό τη σημαία του κόμματος.

Οι πολιτικές που υπογράφει η Μελόνι είναι η μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση, ο ακραίος κοινωνικός συντηρητισμός και, μέχρι πρόσφατα, ο πολεμοχαρής ευρωσκεπτικισμός. Το 2014, κάλεσε την Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ. Το 2018, κατηγόρησε την κυβέρνηση, της οποίας ηγείτο τότε το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, ότι «παραδόθηκε στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών» για την απόφασή της να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις δαπάνες.

Πιο πρόσφατα, ήταν το μόνο μεγάλο κόμμα που άσκησε αντιπολίτευση στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η Μελόνι απέχοντας πέντε φορές από την ψηφοφορία για το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας. Φυσικά, αυτό της έδωσε δύναμη στο ακροατήριο που είχε απηυδήσει από πολιτικέ λιτότητας, ειδικά στον πιο φτωχό οικονομικά ιταλικό νότο.

Παράλληλα, ενώ ήταν σταθερή η υποστήριξή της προς το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας επίθεση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, τάχθηκε κατά των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου.

Στην αυτοβιογραφία της Μελόνι, η ίδια εκθέτει τις απόψεις της για την Ευρώπη με λόγια που μοιάζουν εντυπωσιακά με το ιδρυτικό έγγραφο του Συντηρητικού Ευρωπαϊκού Κόμματος, καθώς ζητεί «την κυρίαρχη ακεραιότητα του εθνικού κράτους».

Υπέρμαχος ενός ιταλικού Brexit;

Ενώ η Μελόνι τώρα πια τονίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει την Ιταλία από την ΕΕ, είναι εξίσου ξεκάθαρη όταν τονίσει τα κοινά της στοιχεία με το κόμμα που έφερε το Brexit στη Βρετανία. Σε μια ομιλία που αποκηρύσσει τον φασισμό και εκφωνήθηκε στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά, συνέκρινε τον εαυτό της με «τους Βρετανούς Συντηρητικούς, τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ και το ισραηλινό Λικούντ». Στο βιβλίο της, αναφέρει συχνά το όνομα του Βρετανού αρχισυντηρητικού φιλοσόφου Roger Scruton.

Η αντίθεση της Meloni σε μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη ΕΕ είναι «πολύ κοντά στις συντηρητικές μας αξίες», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην ευρωβουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών Geoffrey Van Orden, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ECR.

Μια αλαφριά κλίση προς το κέντρο

Εάν η Μελόνι γίνει πρωθυπουργός, η ευρωπαϊκή πολιτική είναι απίθανο να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα καθήκοντά της. Η τυπική πορεία ενός Ιταλού πολιτικού ηγέτη είναι να αναλαμβάνει την εξουσία με ένα κύμα υποστήριξης και στη συνέχεια να το βλέπει εξίσου γρήγορα η υποστήριξη αυτή να εξανεμίζεται. Η δουλειά που θα θέσει ως προτεραιότητα είναι να καθοδηγήσει την Ιταλία έξω από τις την οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Καθώς οι προοπτικές της για την κορυφαία θέση της Ιταλίας έχουν αυξηθεί, η ακροδεξιά ηγέτιδα έχει φροντίσει να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τις αγορές ότι δεν θα κάνει τίποτα απερίσκεπτο.

Στο παρελθόν, η Μελόνι δεν δίστασε να κατακεραυνώσει τους «παγκοσμιοποιητές» και τους «χρηματοδότες». Όμως πλέον κοντά στην μεγαλύτερη θέση ευθύνης απευθυνόμενη στο επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας, υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, υποσχόμενη να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να παραμείνει στην πορεία που έχει χαράξει ο Μάριο Ντράγκι.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να καθησυχάσει τους παρατηρητές ότι το πλοίο του κράτους θα παραμείνει όρθιο - ακόμη και χωρίς αυτόν στο τιμόνι. Σε μια ομιλία του τον Αύγουστο, ο Ντράγκι επέμεινε ότι η χώρα θα τα καταφέρει ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζόρτζια ΜελόνιεκλογέςακροδεξιοίΙταλίαειδήσεις τώρα