Κόσμος|03.10.2022 07:42

Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, πώς θα ζεσταθούμε το χειμώνα; Η φθηνή λύση έρχεται από την Κίνα

Newsroom

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές αλλά και οι ελλείψεις στα αποθέματα της ενέργειας, προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη. Οι καταναλωτές είναι με την πλάτη στον τοίχο αφού η ενεργειακή κρίση αναμένεται να μην αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο.

Τα δυσοίωνα αυτά δεδομένα, κάνουν τους πολίτες να στρέφονται σε νέες λύσεις προκειμένου να ζεσταθούν τους επόμενους μήνες. Η πιο δημοφιλής και οικονομική έρχεται από χιλιάδες μίλια μακριά, συγκεκριμένα από την Κίνα, και δεν είναι άλλη από τις ηλεκτρικές κουβέρτες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει άνοδος στις εξαγωγές, από την οποία επωφελούνται κινεζικές εταιρείες όπως η UTK Technology, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικές κουβέρτες και τις πουλά στο Alibaba. Σε πρωτοφανές επίπεδο βρίσκεται, αυτόν τον μήνα η ζήτηση.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Crane Jin, γενικός διευθυντής της UTK, το ενδιαφέρον που η εταιρεία δέχεται καθημερινά από Ευρωπαίους αγοραστές έχει πενταπλασιαστεί. Μάλιστα, οι περισσότεροι ζητούν επείγουσα αποστολή. Τον επόμενο μήνα, η εταιρεία αναμένεται να παραδώσει πάνω από 10.000 κουβέρτες στην Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε ότι «τον τελευταίο καιρό δουλεύουμε πολλές υπερωρίες».

Την ίδια στιγμή, η Γηραιά Ήπειρος ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα αφού, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, έφερε την εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία είχαν να αποτέλεσμα τη διάθεση περιορισμένων προμηθειών. Οι κυβερνήσεις οργανώνουν σχέδια περιορισμού της κατανάλωσης της ενέργειας ενώ τα νοικοκυριά, που πλήττονται ήδη από τον υψηλό πληθωρισμό, αναζητούν οικονομικές λύσεις όσο βλέπουν τους λογαριασμούς ενέργειάς τους να αυξάνονται.

Λιγότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με τις ηλεκτρικές θερμάστρες το κόστος τους

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EnergyAustralia, οι ηλεκτρικές κουβέρτες, κοστίζουν λιγότερο από το ένα τρίτο για να λειτουργήσουν σε σύγκριση με ορισμένες θερμάστρες. Αυτές λειτουργούν με ενσωματωμένα λεπτά ηλεκτρικά καλώδια τα οποία διαχέουν τη θερμότητα μόλις συνδεθούν στο ρεύμα. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ζεσταίνουν τον χρήστη από κοντά αντί να θερμαίνουν ολόκληρο το δωμάτιο.

Την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης επιβεβαιώνουν και τα καταστήματα της Βρετανίας, με την αλυσίδα πολυκαταστημάτων John Lewis Partnership να αναφέρει πως υπάρχει αύξηση 67% σε σχέση με πέρυσι στις πωλήσεις ηλεκτρικών κουβερτών ενώ, ταυτόχρονα, οι διαδικτυακές αναζητήσεις για τα προϊόντα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 470%. Στο βρετανικό site της Amazon, οι ηλεκτρικές κουβέρτες

Τα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνουν την αύξηση της ζήτησης. Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων John Lewis Partnership αναφέρει ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών κουβερτών έχουν αυξηθεί κατά 67% σε σχέση με πέρυσι και οι διαδικτυακές αναζητήσεις για τα προϊόντα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 470%. Οι κουβέρτες αυτές κατατάσσονται μεταξύ των προϊόντων σπιτιού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο βρετανικό σάιτ της Amazon.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενέργειακρύοΕνεργειακή κρίσηΕυρώπηειδήσεις τώραχειμώναςφυσικό αέριο