Κόσμος|30.09.2022 20:40

Οργή στη Δύση για τις προσαρτήσεις από τη Ρωσία: Με κυρώσεις απαντούν οι ΗΠΑ – Τι απαντά το ΝΑΤΟ στο αίτημα Ζελένσκι για ένταξη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Άμεσες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη φιέστα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε κι επισήμως την προσάρτηση Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας, την ώρα που η σφοδρή αντιπαράθεση θα μεταφερθεί σήμερα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Ουκρανία μετά τις ανακοινώσεις μέσω του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατέθεσε επίσημα αίτημα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Με κυρώσεις απαντούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιβάλουν νέες και «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ ο Μπάιντεν δήλωσε πως δεν υπάρχει νομιμότητα και πως θα υπερασπιστούν την Ουκρανία:

«Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τη χάρτα του ΟΗΕ και δείχνει την περιφρόνησή της και τους λαούς που προτιμούν την ειρήνη. Μην κάνετε λάθος: Αυτές οι πράξεις δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι ΗΠΑ θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να πάρει πίσω τα εδάφη της δυναμώνοντας τη θέση της στρατιωτικά και διπλωματικά» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

ΝΑΤΟ: Καταδικάζει ο Στόλτενμπεργκ την προσάρτηση - Όχι ακόμα στο αίτημα της Ουκρανίας

«Θα συνεχίσουμε να παράσχουμε βοήθεια στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε έκτακτη δήλωση που έκανε μετά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έκανε λόγο για «ανεύθυνες πυρηνικές απειλές» από τη Ρωσία και τόνισε πως οι ανακοινώσεις Πούτιν αποτελούν την μεγαλύτερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου. Εκτίμησε πως οι ανακοινώσεις αυτές «δεν είναι επίδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας». «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην υπεράσπιση στην κυριαρχία της Ουκρανίας», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αίτηση της Ουκρανίας για είσοδο του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ, σημείωσε: «Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη, έχει δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ. Η πόρτα είναι ανοιχτή. (…) Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίζει το δικό της μονοπάτι. (…) Η στόχευσή μας τώρα είναι να παράσχουμε στήριξη στην Ουκρανία για να αποκρούσει την βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».  

Η ευρωπαϊκή αντίδραση

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα "δημοψηφίσματα" στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Βρετανία κάλεσε το Ρώσο πρεσβευτή

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του εδάφους της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter «ντροπή» για τη σημερινή τελετή φιέστα του Πούτιν: «Βλαντιμίρ Πούτιν, η ομιλία σας είναι μέσα στην απάτη και τη ντροπή. Ο κόσμος δεν πρέπει ποτέ να αποδεχτεί τα ψευτοδημοψήφισμά σας ή τη σκληρή και παράνομη προσπάθειά σας να αποικίσετε την Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και θα τον υποστηρίξουμε χωρίς να δειλιάσουμε μέχρι η χώρα να είναι ολόκληρη και ελεύθερη». 

YΠΕΞ G7: Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την απόφαση

Άμεση ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Υπογράμμισε ότι η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα βασικά δικαιώματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας.

Αντίδραση ήρθε και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταδικάζει τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών και κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών. Επιπροσθέτως, διαμηνύει πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΟυκρανίαΒρετανίαΝΑΤΟΡωσία