Κόσμος|02.10.2022 17:41

Τραγικός ο απολογισμός του αιματοβαμμένου αγώνα στην Ινδονησία: 125 νεκροί σύμφωνα με αξιωματούχους - Πάνω από 180 τραυματίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δυστύχημα στην Ινδονησία/AP Images
Δυστύχημα στην Ινδονησία/AP Images
Δυστύχημα στην Ινδονησία/AP Images
Δυστύχημα στην Ινδονησία/AP Images
Δυστύχημα στην Ινδονησία/AP Images
Δυστύχημα στην Ινδονησία/AP Images
Δυστύχημα στην Ινδονησία/AP Images

Τραγικός ο απολογισμός από τη βία που ξέσπασε το Σάββατο στο γήπεδο «Kanjuruhan Stadium», μετά τον αγώνα της τοπικής Αρέμα με την Περσεμπάγια Σουραμπάγια στην Ινδονησία, σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες όλων των εποχών σε γήπεδα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 180 τραυματίστηκαν καθώς ποδοπατήθηκαν στα επεισόδια που έλαβαν χώρα μέσα στο γήπεδο. Νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές για 174 νεκρούς, ωστόσο επισήμως, από τις ινδονησιακές Αρχές, αναφέρονται ότι οι νεκροί φθάνουν τους 125.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών από την καταστροφή του σταδίου Kanjuruhan ξεπέρασε εκείνον άλλων παγκόσμιων ποδοσφαιρικών τραγωδιών, όπως η τραγωδία στο στάδιο Hillsborough του 1989 στο Σέφιλντ της Αγγλίας, όπου 96 οπαδοί της Λίβερπουλ ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

Η κριτική αυξάνεται επίσης για τον χειρισμό της εκδήλωσης του Σαββάτου από την αστυνομία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, η ομάδα παρακολούθησης της ινδονησιακής αστυνομίας (IPW) ζήτησε την απόδοση ευθυνών και την «απομάκρυνση» του αρχηγού της αστυνομίας του Malang Ferli Hidayat.

«Πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία στο ποδόσφαιρο της Ινδονησίας. Ο αρχηγός της αστυνομίας θα πρέπει να ντρέπεται και να παραιτηθεί», δήλωσε η IPW

Η στιγμή της τραγωδίας - Πώς συνέβησαν όλα

Οι οπαδοί της Arema FC και της αντίπαλης Persebaya Surabaya, δύο από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ινδονησίας, συγκρούστηκαν στις κερκίδες μετά την ήττα της γηπεδούχου Arema FC με 3-2 σε αγώνα στην πόλη Malang στην Ανατολική Ιάβα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι οπαδοί της ηττημένης ομάδας «εισέβαλαν» στη συνέχεια στον αγωνιστικό χώρο και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα, προκαλώντας χάος που οδήγησε σε θανάτους ασφυξίας, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας Νίκο Αφίντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το συμβάν.

Δύο αστυνομικοί ήταν επίσης μεταξύ των νεκρών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι η τραγωδία σημειώθηκε όταν οι οπαδοί έτρεξαν προς μια πύλη εξόδου.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο, γνωστός και ως Τζοκόβι, διέταξε την Κυριακή να διακοπούν όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος μέχρι να ολοκληρωθεί.

Η FIFA τοποθετήθηκε διαμηνύοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά για τον έλεγχο του πλήθους σε αγώνες.

Η βία δεν είναι νέο φαινόμενο στα γήπεδα της Ινδονησίας

Η βία στα γήπεδα δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ινδονησία και οι δύο ομάδες που αγωνίστηκαν είναι μακροχρόνιες αντίπαλοι. Απαγορεύτηκε στους οπαδούς της Περσεμπάγια να πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω των φόβων για συγκρούσεις.

Ωστόσο, ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας δημοσίευσε στο Instagram την πληροφορία ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο Kanjuruhan, το οποίο έχει χωρητικότητα 38.000.

Σημειώνεται πως μετά το τραγικό περιστατικό ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο ζήτησε από τις αρχές να επαναξιολογήσουν διεξοδικά την ασφάλεια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Παράλληλα, ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (PSSI) να σταματήσει τους αγώνες της Liga 1 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και ευχήθηκε αυτή να είναι η «τελευταία ποδοσφαιρική τραγωδία στο έθνος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

γήπεδοΙνδονησίααγώναςειδήσεις τώρα