Κόσμος|03.10.2022 11:37

Αναφορές ότι απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο με το «Όπλο της Αποκάλυψης» - Οι ΗΠΑ θα δράσουν εάν η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, προειδοποιεί ο Πετρέους

Newsroom

Σε νέα φάση μπήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία αφού μετά από τα δημοψηφίσματα - που δεν αναγνωρίζονται από τη Δύση- σε τέσσερις επαρχίες της χώρας η Ρωσία ανακοίνωσε πως ενσωματώνονται στη ρωσική επικράτεια. Όμως, ακόμα και έτσι, η ουκρανική αντεπίθεση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη Μόσχα που έχασε τη στρατηγική πόλη Λιμάν κάτι που δυσκολεύει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Παράλληλα, το φάντασμα του πυρηνικού ολέθρου προκαλεί ανησυχία αφού ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι υπαρκτός.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην σκεφτεί τη χρήση αυτών των όπλων με τον στρατηγό Πετρέους να απειλεί με καταστροφή ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Πετρέους: Πώς θα απαντήσει το ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία - καθώς και θα βυθίσουν τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα - εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη χώρα, προειδοποίησε την Κυριακή ο πρώην διευθυντής της CIA και απόστρατος στρατηγός τεσσάρων αστέρων Ντέιβιντ Πετρέους.

Ο Πετρέους δήλωσε ότι δεν είχε μιλήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν σχετικά με την πιθανή απάντηση των ΗΠΑ σε πυρηνική κλιμάκωση από τη Ρωσία, η οποία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, έχει επανειλημμένα κοινοποιηθεί στη Μόσχα.

Ο ίδιος δήλωσε στο ABC News: «Για να σας δώσω μια υποθετική εικόνα, θα απαντούσαμε ηγούμενοι μιας νατοϊκής - συλλογικής - προσπάθειας που θα εξουδετέρωνε κάθε ρωσική συμβατική δύναμη που μπορούμε να δούμε και να εντοπίσουμε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και επίσης στην Κριμαία και κάθε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα».
Ερωτηθείς εάν η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα έφερνε την Αμερική και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο, ο Πετρέους είπε ότι δεν θα ήταν μια κατάσταση που θα ενεργοποιούσε το άρθρο 5 της συμμαχίας, το οποίο απαιτεί συλλογική άμυνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ - παρ' όλα αυτά, μια «απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» θα ήταν σε θέση να δοθεί, δήλωσε ο Πετρέους.

Ο Πετρέους αναγνώρισε ότι η πιθανότητα η ακτινοβολία να επεκταθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ υπό την ομπρέλα του άρθρου 5 θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί ως επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ.

«Ίσως μπορείτε να προβάλλετε αυτή την υπόθεση», είπε. «Η άλλη περίπτωση είναι ότι αυτό είναι τόσο φρικτό που πρέπει να υπάρξει απάντηση - δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Πετρέους, «δεν θέλετε, και πάλι, να φτάσουμε σε μια πυρηνική κλιμάκωση εδώ. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο».

Η προειδοποίηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Πούτιν εκφράστηκε με τρόπο που πολλοί ερμήνευσαν ως απειλή για έναν μεγαλύτερο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Παρ' όλα αυτά, με την πίεση που ασκείται στον Πούτιν μετά τα κέρδη της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας στο πλαίσιο της δήλωσης προσάρτησης της περασμένης εβδομάδας και την αυξανόμενη αντίσταση στις προσπάθειες κινητοποίησης στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Πετρέους δήλωσε ότι ο ηγέτης της Μόσχας είναι "απελπισμένος".

«Η πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης που αντιμετωπίζει είναι, νομίζω, μη αναστρέψιμη», είπε. «Κανένα ποσό της σαθρής κινητοποίησης, που είναι ο μόνος τρόπος για να το περιγράψω- κανένα ποσό της προσάρτησης- κανένα ποσό ακόμη και των συγκεκαλυμμένων πυρηνικών απειλών δεν μπορεί πραγματικά να τον βγάλει από τη συγκεκριμένη κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση αυτού του γεγονότος. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως είπε ο [Ουκρανός] πρόεδρος [Βολοντίμιρ] Ζελένσκι, θα είναι το τέλος», ανέφερε.

Αλλά, προειδοποίησε ο Πετρέους, «μπορεί ακόμη να χειροτερέψουν τα πράγματα για τον Πούτιν και τη Ρωσία. Και ακόμη και η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης δεν θα το αλλάξει αυτό καθόλου». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η απειλή».

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για κινητοποίηση του ρωσικού υποβρυχίου "Belgorod", φορέα του όπλου της Αποκάλυψης

Το ΝΑΤΟ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στις χώρες μέλη της προειδοποιώντας για την κινητοποίηση του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Κ-329 Belgorod», το οποίο μεταφέρει τον πυρηνικό πύραυλο Poseidon, γνωστό και ως Όπλο της Αποκάλυψης, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» την Κυριακή.

Το νέο υποβρύχιο καθελκύστηκε τον Ιούλιο και τώρα φέρεται να είναι βυθισμένο στα ύδατα της Αρκτικής μετά την πιθανή εμπλοκή του στο σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με διάφορες ανεπίσημες πηγές.

Το ΝΑΤΟ φοβάται ότι η αποστολή του είναι τώρα να δοκιμάσει την «σούπερ τορπίλη» Poseidon, ένα βλήμα ικανό να κινηθεί έως και 10.000 χιλιόμετρα υποβρυχίως και στη συνέχεια να εκραγεί κοντά στις ακτές για να προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι.

Η πυρηνική τορπίλη παρουσιάστηκε το 2018 από τη Ρωσία ως ο τρόπος για να διασφαλιστεί η ρωσική στρατιωτική υπεροχή, αν και οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες έχουν υποστηρίξει ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με έναν διηπειρωτικό πύραυλο, όπως αυτοί που λειτουργούν από τη δεκαετία του 1960.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενεργοποιήσει το δορυφορικό δίκτυο για τον εντοπισμό τορπιλών που εκμεταλλεύεται την υψηλή θερμότητα που εκπέμπουν τα βλήματα όταν ενεργοποιούνται. Όμως δεν είναι σε θέση να τις εντοπίσουν κάτω από τη θάλασσα.

Το "Belgorod" έχει μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα περίπου 60 χιλιομέτρων την ώρα υποβρυχίως. Υπολογίζεται ότι μπορεί να διανύσει έως και 120 ημέρες χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Στο οπλοστάσιό του περιλαμβάνεται η σούπερ τορπίλη Poseidon, ένα βλήμα 24 μέτρων που μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή περίπου δύο μεγατόνων. «Πρόκειται για έναν εντελώς νέο τύπο όπλου που θα αναγκάσει τα δυτικά ναυτικά να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους και να αναπτύξουν νέα αντίμετρα», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας HI Sutton, σύμφωνα με την "La Reppubblica".

Νέα προβλήματα για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις - Η Λιμάν είναι πάνω σε γραμμή ανεφοδιασμού

Πρόσφατα, ο  Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάληψη της Λιμάν λέγοντας πως θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Έχουμε ενθαρρυνθεί πολύ απ' αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Όστιν χθες, Σάββατο, στους δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας επισήμανε πως η Λιμάν βρίσκεται πάνω σε γραμμές ανεφοδιασμού που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να προωθήσει τα στρατεύματά της και υλικό προς νότο και προς δυσμάς. «Χωρίς αυτές τις οδούς, θα είναι πιο δύσκολο. Έτσι δημιουργείται ένα είδος διλήμματος στην προώθηση των Ρώσων».

Ο Όστιν δεν είπε αν πιστεύει πως η κατάληψη της Λιμάν από την Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας, αν και αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ευρύτατα την πυρηνική ρητορική της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καλέσει δημόσια τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραΗΠΑπυρηνικάπόλεμος