Κόσμος|10.10.2022 07:38

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια από τους Ρώσους: Καταστράφηκε πολυκατοικία – Αναφορές για θύματα

Newsroom

Νέος βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ζαπορίζια κατέστρεψε πολυώροφη πολυκατοικία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη ουκρανική περιφέρεια, ο Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης στο κέντρο, ακόμη μια πολυώροφη πολυκατοικία καταστράφηκε», ανέφερε ο κ. Σταρούχ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Υπάρχουν τραυματίες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Συνεχείς οι βομβαρδισμοί

Χθες Κυριακής ένας βομβαρδισμός τις πρώτες πρωινές ώρες κατέστρεψε επίσης πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, ανάμεσά τους 10 παιδιά.

Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πυραυλικά πλήγματα στη Ζαπορίζια είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Την 30ή Σεπτεμβρίου, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια της ίδιας πόλης, σε χώρο στάθμευσης, όταν έπεσε πύραυλος στο σημείο. Πέρα από έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε, οι υπόλοιποι τριάντα ήθελαν να φθάσουν σε κάποιο τμήμα της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Η Ζαπορίζια, η οποία ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν περί το 70% της περιφέρειας.

Η ομοβροντία βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες κατά της πόλης, ξεκίνησε μια ημέρα μετά από μία έκρηξη που έπληξε την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα της Κριμαίας.

Στις φλόγες το σύμβολο ισχύος της Ρωσίας

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν σχετικά με την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, ενώ κάποια από αυτά κάνουν λόγο για μια ειδική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, την ώρα που άλλα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ενέργειες ανταρτών της Κριμαίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το βράδυ της Κυριακής τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική».

«Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα.

Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία» είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

Τι λέει στο OPEN ο Σύμβουλος Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας

Ο Αντον Γερασένσκο, Σύμβουλος Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, μιλώντας στο Ανοιχτό Κανάλι και την Αδαμαντία Λιόλιου είπε πως η Ουκρανία δεν παραδέχεται ότι έχει σχέση με την έκρηξη. «Μετά το πέρας του πολέμου νομίζω ότι θα μάθουμε (τι έγινε) από όσα θυμούνται οι άνθρωποι που εμπλέκονται. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι οι προμήθειες σε όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα του ρωσικού στρατού που πολεμά στη νότια Ουκρανία μειώνονται», δήλωσε.

«Για εμάς δεν έχει διαφορά αν θα ανταποδώσουν και σε τι. Μας πολεμούν από τον Φλεβάρη. Έχουμε έναν στόχο την επιστροφή των εδαφών μας. Αν δεν είχε ο Πούτιν πυρηνικά, δεν θα συζητούσαμε για αυτό. Επειδή είναι τρελός άνθρωπος και ένας αιμοσταγής τύραννος και δικτάτορας, όλα είναι πιθανά», τόνισε μεταξύ άλλων.

Μετά την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί ο Πούτιν

Επιχειρησιακή συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας θα έχει τη Δευτέρα (10/10) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Θα σάς ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα», σημείωσε ο Πεσκόφ, μη διευκρινίζοντας αν, κατά τη σύγκληση, θα συζητηθεί η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει την Ουκρανία με την Κριμαία. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ρώσος πρόεδρος πραγματοποιεί, κατά κανόνα, συναντήσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας σε εβδομαδιαία βάση. Το Σάββατο (8/10) ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα, καθώς και στις υποδομές που εφοδιάζουν τη χερσόνησο της Κριμαίας με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, σε διάταγμα που εξέδωσε, ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας θα δρομολογηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, FSB. Νωρίτερα, όπως, σύμφωνα με το Interfax, δήλωσε ο Πεσκόφ, ο Πούτιν έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας σχετικά με τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς στη γέφυρα του Κερτς.

ειδήσεις τώραβομβαρδισμόςΡωσίαΟυκρανίαπολυκατοικία