Κόσμος|10.10.2022 11:15

Ιράν: Συνεχίζεται η άγρια καταστολή - Δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν παιδιά στο σχολείο

Newsroom

Ιρανοί μαθητές συνελήφθησαν την Κυριακή μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας που έφτασαν με φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος εισήλθαν στην τέταρτη εβδομάδα τους.

Οι αρχές έκλεισαν επίσης όλα τα σχολεία και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ιρανικό Κουρδιστάν την Κυριακή - ένα σημάδι ότι το κράτος εξακολουθεί να ανησυχεί για τις διαφωνίες μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Πλάνα έδειχναν διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλο το Ιράν νωρίς την Κυριακή, με εκατοντάδες μαθήτριες γυμνασίου και φοιτήτριες πανεπιστημίου να συμμετέχουν μπροστά στα δακρυγόνα, τα ρόπαλα και, σε πολλές περιπτώσεις, τα αληθινά πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφεραν ομάδες δικαιωμάτων. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινές σφαίρες.

Χάκαραν το κύριο ειδησεογραφικό κανάλι του Ιράν

Το Σάββατο, το κύριο ειδησεογραφικό κανάλι του Ιράν παραβιάστηκε για λίγο και διακόπηκε με εικόνες και μηνύματα υπέρ των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Πλάνα του ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, σε συνάντηση με κρατικούς αξιωματούχους αντικαταστάθηκαν από εικόνες διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής προβλήθηκε επίσης μια εικόνα που έδειχνε τον Χαμενεΐ στο στόχαστρο και στις φλόγες, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ομάδα χακτιβιστών Edalat-e Ali. Οι εικόνες συνοδεύονταν από τις λέξεις "ενωθείτε μαζί μας και ξεσηκωθείτε".

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επιβεβαίωσε ότι το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης "παραβιάστηκε για λίγα λεπτά από αντιεπαναστατικούς πράκτορες".

Η κλίμακα των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων αμφισβητείται, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι τα υποστηριζόμενα από τη Δύση μέσα ενημέρωσης δίνουν μια ψευδή εικόνα διάσπαρτων συγκεντρώσεων που διαλύονται γρήγορα μόλις φτάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, η ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 19 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλα, αλλά όχι τεράστια, πλήθη που καταδίκαζαν το καθεστώς στην Τεχεράνη το βράδυ του Σαββάτου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαχσά ΑμινίΔιαδηλώσειςΙράν