Κόσμος|10.10.2022 12:30

«Βρέχει» βόμβες στην Ουκρανία: Εκρήξεις σε Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις- Εκδίκηση υπόσχονται οι Ουκρανοί

Newsroom

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες σε συνοικία του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί της ουκρανικής πρωτεύουσας και "πολλών πόλεων" της χώρας, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών. Το Κίεβο στοχοθετήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν για συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν πολλά ασθενοφόρα στο κέντρο της πόλης να κατευθύνονται προς το μέρος όπου ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 08:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Μεγάλες στήλες καπνού ήταν ορατές, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν δύο νέες εκρήξεις. Η τελευταία φορά που είχε πληγεί το Κίεβο ήταν στις 26 Ιουνίου.

Όπως κατήγγειλε ο Άντον Γκερασένκο, ο σύμβουλος του υπουργού Ασφαλείας της Ουκρανίας, ρωσικός πύραυλος έπεσε κοντά στο μνημείο Hrushevsky.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο με μια νεαρή κοπέλα να περπατάει στο Κίεβο όταν ξαφνικά και σε μικρή απόσταση σκάει άλλος ένας πύραυλος με το ωστικό κύμα να «χτυπάει» το κορίτσι.

Κτίρια και υποδομές οι στόχοι

Από τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί του Κιέβου επλήγησαν κτίρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα κτίρια αυτά αποτελούν μέρος της "κρίσιμης σημασίας υποδομής" της πόλης.

Ο Κλίτσκο διευκρίνισε επίσης στην ανάρτησή του στο Telegram ότι πολλές εκρήξεις συγκλόνισαν την συνοικία Σεφτσενκίφσκι του Κιέβου σήμερα το πρωί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της περιοχής αυτής.

Σύμφωνα ωστόσο με την αστυνομία του Κιέβου, τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

"Τα περισσότερα πλήγματα ήταν στο κέντρο της πρωτεύουσας", διευκρίνισε η αστυνομία στη σελίδα της στο Facebook. "Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι 12 τραυματίστηκαν. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν".

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε επίσης μια γέφυρα, μετέδωσε το Anadolu, το οποίο είχε διευκρινίσει νωρίτερα επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πέραν του Κιέβου εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ και Τερνόπιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, σύμφωνα με το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο μετρό του Κιέβου οι κάτοικοι τραγουδούν

Μετά τις εκρήξεις σήμερα το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι του Κιέβου έτρεξαν στα καταφύγια και το μετρό ώστε να προστατευθούν. Στο μετρό όσοι βρέθηκαν άρχισαν να τραγουδούν ουκρανικά τραγούδια για να νικήσουν...τον φόβο.

Ζελένσκι: Προσπαθούν να μας αφανίσουν από προσώπου γης

«Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης ... να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην (πόλη της) Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στην δουλειά τους στο Ντνίπρο και στο Κίεβο», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram

«Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματάνε να ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Πύραυλοι μας χτυπάνε. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

Ο ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης πως η χρονική στιγμή της επίθεσης επιλέχτηκε με στόχο όσο περισσότερα θύματα

«Θέλουν τον πανικό και το χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως τα πλήγματα με «δεκάδες πυραύλους» και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα Σαχέντ είχαν στόχο όλη τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, πλήττοντας το Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες των Χμελνίτσκιι, Λβιβ, Ντνίπρο, Βινβίτσια, Ζαπορίζια, Σούμι, Χάρκοβο και Ζιτομίρ.

«Ο δεύτερος στόχος τους είναι ο λαός. Ο χρόνος και οι στόχοι είχαν επιλεγεί ειδικά για να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Ο Πούτιν είναι τρομοκράτης»

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

«Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Η μοναδική τακτική του Πουτιν είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα.

«Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

Πούτιν δείχνει Κίεβο για την έκρηξη στην Κριμαία

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για επίθεση στη γέφυρα, κι ενώ συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, εν μέσω φημών για καρατόμηση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, μετά τις ήττες στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια με στόχο την καταστροφή κρίσιμων πολιτικών υποδομών της Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Πούτιν σχετικά με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας.

«Οι δράστες είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν. Σύμφωνα με έναν εκ των ερευνητών διαπιστώθηκε πως το φορτηγό που λέγεται ότι ανατινάχθηκε ταξίδεψε μέσω της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, της Βόρειας Οσετίας και της επικράτειας Κρασνοντάρ.

Αρνείται το Κίεβο τις κατηγορίες του Πούτιν

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναφέρει ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονταν πίσω από την επίθεση. Ωστόσο, ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Mykhailo Podolyak, αρνήθηκε την κατηγορία του κ. Πούτιν. Έγραψε ότι υπάρχει «μόνο ένα κράτος τρομοκράτης εδώ» και ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι». «Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για τρομοκρατία; Φαίνεται πολύ κυνικό ακόμη και για τη Ρωσία», είπε.

Κρίσιμη υποδομή

Οι ρωσικές αρχές επαναλειτούργησαν εν μέρει το οδικό τμήμα της γέφυρας λίγες ώρες μετά την επίθεση, αλλά μόνο για ελαφρά κυκλοφορία.  Το σιδηροδρομικό τμήμα της γέφυρας -όπου έπιασαν φωτιά βυτιοφόρα με πετρέλαιο- άνοιξε επίσης ξανά.

Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αποτελεί σημαντική οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που μάχονται στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τη γέφυρα για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και προσωπικού από τη Ρωσία στα πεδία μάχης στη νότια Ουκρανία. Εγκαινιάστηκε από τον κ. Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ύποπτη θεωρία

Η ταχύτητα με την οποία η θεωρία της βόμβας στο φορτηγό άρχισε να διαδίδεται στους ρωσικούς κύκλους ήταν ύποπτη. Υποδήλωνε ότι το Κρεμλίνο προτιμούσε μια τρομοκρατική ενέργεια από μια πιο ανησυχητική πιθανότητα: ότι επρόκειτο για μια τολμηρή πράξη δολιοφθοράς που πραγματοποιήθηκε από την Ουκρανία.

«Έχω δει πολλούς μεγάλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς [αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς] που μεταφέρονται με οχήματα στην εποχή μου», είπε στο BBC ένας πρώην ειδικός σε θέματα εκρηκτικών του βρετανικού στρατού. «Αυτό δεν μοιάζει με τέτοιο». Μια πιο αληθοφανής εξήγηση, είπε, είναι μια μαζική έκρηξη κάτω από τη γέφυρα - που πιθανώς πραγματοποιήθηκε με τη χρήση κάποιου είδους παράνομου ναυτικού drone.

Ορισμένοι παρατηρητές σημείωσαν ότι σε ένα από τα άλλα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, κάτι που μοιάζει με το κύμα της πλώρης ενός μικρού σκάφους εμφανίζεται δίπλα σε ένα από τα στηρίγματα της γέφυρας, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν από την έκρηξη.

Σενάρια καρατόμησης του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σενάρια «καρατόμησης» του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σοιγκού, θα ήταν "ευτυχής" αν έχανε τη δουλειά του.

Ο Σοιγκού, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ο στόχος της οργής για τις άσχημες στρατιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας, ανέφερε ο Guardian. Το Κρεμλίνο μπαίνει στον πειρασμό να τον κάνει αποδιοπομπαίο τράγο και να τον απολύσει, ανέφερε η εφημερίδα.

Αλλά ο Σόιγκου θα καλωσόριζε την ευκαιρία να εγκαταλείψει τη θέση του, δήλωσε στον Guardian ένας πρώην Ρώσος αξιωματούχος. «Γνωρίζοντας τον Σόιγκου, πιστεύω πραγματικά ότι θα ήταν ευτυχής να απολυθεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε η ανώνυμη πηγή. «Θέλει να βγει από αυτό το χάος».

«Ακόμη και αν ο Σοιγκού δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που συμβαίνει, θα είναι πάντα πιστός στον Πούτιν και θα κάνει τη δουλειά του», δήλωσε η πηγή. «Ο Πούτιν ξέρει ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί πλήρως».

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν πρόσφατα τον ρωσικό στρατό από χιλιάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία υπέστη μια από τις πιο ταπεινωτικές της ήττες όταν η Ουκρανία απελευθέρωσε το Λίμαν, μια πόλη-κλειδί στρατηγικής σημασίας στα ανατολικά της χώρας, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Washington Post, ένας εσωτερικός παράγοντας του Κρεμλίνου ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπος με τον Πούτιν σχετικά με τις ελλείψεις της Ρωσίας στην αποτυχημένη εισβολή στην Ουκρανία. Επικαλούμενη ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Post ανέφερε ότι το άτομο εξέφρασε στον Πούτιν τις ανησυχίες του για την κακοδιαχείριση του πολέμου και τα λάθη που έκαναν οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ρωσίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΚίεβοΟυκρανίαβομβαρδισμός