Κόσμος|10.10.2022 17:29

Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν πάλι στην Ουκρανία: Παγκόσμια καταδίκη και φόβοι για μια γενικευμένη σύγκρουση με νέα στρατηγική

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί της Δευτέρας εξαιτίας του νέου σφυροκοπήματος της Ρωσίας με πυραύλους Κρουζ κατά της Ουκρανίας, που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 11 ανθρώπων. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου δύο 24ωρα μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας και τα «κατηγορώ» του Ρώσου προέδρου εναντίον του Κιέβου.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τον σημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία πολλών ουκρανικών πόλεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι καταδικάζουν την επίθεση είναι δεκάδες. 

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλές περιοχές στη χώρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μετά τους βομβαρδισμούς. Οι αρχές προέτρεψαν τους Ουκρανούς να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής από τις 5:00 μ.μ. έως τις 10:00 μ.μ. «Ζητάμε από όλους, αν είναι δυνατόν, να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα. Αυτό θα βοηθήσει», ανακοινώθηκε.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα από τα πιο δύσκολα βράδια για την βιομηχανία. «Σε ορισμένες περιοχές, υπάρχει προσωρινή έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και σε ορισμένες έχουν προγραμματιστεί διακοπές λειτουργίας έκτακτης ανάγκης» αναφέρουν οι αρχές.

Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων περίπου το 90% του Λβιβ είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το τραμ και τα τρόλεϊ δεν λειτουργούν σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο του Λβιβ.

«Περισσότερο από το 80% των φωτεινών σηματοδοτών δεν λειτουργεί. Οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται σε μεγάλες διασταυρώσεις», αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, δεν υπάρχει παροχή ζεστού νερού στην πόλη.

Παγκόσμια κατακραυγή

Νωρίτερα ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για να συζητήσει «τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας αδιακρίτως» κατά της Ουκρανίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο κ. Μπορέλ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών από τη Ρωσία.

«Πρόκειται για βάρβαρες και άνανδρες επιθέσεις σε αμιγώς πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, δρόμων, πάρκων, παιδικών χαρών και άλλων δημόσιων χώρων, με στόχο αθώους πολίτες που πηγαίνουν στη δουλειά και στο σχολείο το πρωί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, τις οικογένειές τους και τον ουκρανικό λαό, ενώ επισημαίνεται ότι «με αυτές τις επιθέσεις η Ρωσία στοχεύει να κάνει το μέγιστο κακό. Η στόχευση αδιακρίτως αμάχων απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και ο συνεργός της - το καθεστώς του Λουκασένκο στη Λευκορωσία - καθώς και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι και εμπλέκονται σε αυτά και άλλα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, θα λογοδοτήσουν.

«Εγκλήματα πολέμου» χαρακτηρίζει τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει. «Οι φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την απόγνωση του Κρεμλίνου. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου. Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να κρατήσουμε υπόλογο το ρωσικό καθεστώς - θα το αντιμετωπίσουμε με τους εταίρους μας στην G7", αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

«Για «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από τις πυραυλικές επιθέσεις σήμερα κατά του ολόκληρου του ουκρανικού εδάφους.

Αυτά «τα εσκεμμένα πλήγματα της Ρωσίας κατά του συνόλου του ουκρανικού εδάφους και κατά των αμάχων, αποτελεί εις βάθος μεταβολή της φύσης του πολέμου αυτού», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι θα συγκαλέσει άμεσα τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς του συμβούλους για την εξέταση της κατάστασης.

Η Γερμανία θα παραδώσει το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM στην Ουκρανία «εντός των ημερών», δήλωσε τη η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ.

Στη δήλωσή της η Γερμανίδα υπουργός αναφέρει: «Τα νέα πυραυλικά πυρά στο Κίεβο και σε πολλές άλλες πόλεις δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να εφοδιαστεί γρήγορα η Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας. Οι επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους και drones τρομοκρατούν ιδιαίτερα τον άμαχο πληθυσμό. Γι' αυτό τώρα παρέχουμε υποστήριξη ειδικά με όπλα αεράμυνας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ματίας Κόλατς δεν θέλησε πάντως να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης. Το υπουργείο, εξήγησε, είναι «πολύ επιφυλακτικό», διότι θέλει να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα δεν θα καταστραφούν καθ' οδόν προς την Ουκρανία. Το εν λόγω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα έναντι πυραύλων σε ύψος έως και 20 χιλιομέτρων και απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων.

Το πρώτο σχόλιο Πούτιν μετά το μπαράζ βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε με «σκληρή απάντηση» εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της χώρας, λίγες ώρες αφότου τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν ένα μαζικό κύμα επιθέσεων με στόχο πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία σε απάντηση στην επίθεση στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

«Τρομοκρατική επίθεση η έκρηξη στην Κριμαία»

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ουκρανία για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή πολιτικών κρίσιμων σημαντικών υποδομών της Ρωσίας».

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς εναντίον των ενεργειακών, στρατιωτικών και επικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας σε αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα, είπε.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη σήμερα το πρωί, ο Πούτιν δήλωσε: «Εάν συνεχιστούν οι τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, θα απαντήσουμε με πολύ σκληρό τρόπο. Οι απαντήσεις θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές κατά της Ρωσίας. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες γι' αυτό».

Βρέχει βόμβες στην Ουκρανία

Τα σχόλια αυτά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Ρωσία, ήρθαν μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε συνοικία του Κιέβου και σε άλλες ουκρανικές πόλεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 8 νεκρούς και 24 τραυματίες.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν πολλά ασθενοφόρα στο κέντρο της πόλης να κατευθύνονται προς το μέρος όπου ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 08:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Μεγάλες στήλες καπνού ήταν ορατές, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν δύο νέες εκρήξεις. Η τελευταία φορά που είχε πληγεί το Κίεβο ήταν στις 26 Ιουνίου.

Όπως κατήγγειλε ο Άντον Γκερασένκο, ο σύμβουλος του υπουργού Ασφαλείας της Ουκρανίας, ρωσικός πύραυλος έπεσε κοντά στο μνημείο Hrushevsky.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο με μια νεαρή κοπέλα να περπατάει στο Κίεβο όταν ξαφνικά και σε μικρή απόσταση σκάει άλλος ένας πύραυλος με το ωστικό κύμα να «χτυπάει» το κορίτσι.

Κτίρια και υποδομές οι στόχοι

Από τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί του Κιέβου επλήγησαν κτίρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα κτίρια αυτά αποτελούν μέρος της «κρίσιμης σημασίας υποδομής» της πόλης.

Ο Κλίτσκο διευκρίνισε επίσης στην ανάρτησή του στο Telegram ότι πολλές εκρήξεις συγκλόνισαν την συνοικία Σεφτσενκίφσκι του Κιέβου σήμερα το πρωί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της περιοχής αυτής.

Σύμφωνα ωστόσο με την αστυνομία του Κιέβου, τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα. «Τα περισσότερα πλήγματα ήταν στο κέντρο της πρωτεύουσας», διευκρίνισε η αστυνομία στη σελίδα της στο Facebook. "Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι 12 τραυματίστηκαν. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν".

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε επίσης μια γέφυρα, μετέδωσε το Anadolu, το οποίο είχε διευκρινίσει νωρίτερα επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πέραν του Κιέβου εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ και Τερνόπιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, σύμφωνα με το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο μετρό του Κιέβου οι κάτοικοι τραγουδούν

Μετά τις εκρήξεις σήμερα το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι του Κιέβου έτρεξαν στα καταφύγια και το μετρό ώστε να προστατευθούν. Στο μετρό όσοι βρέθηκαν άρχισαν να τραγουδούν ουκρανικά τραγούδια για να νικήσουν...τον φόβο.

Ζελένσκι: Προσπαθούν να μας αφανίσουν από προσώπου γης

«Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης ... να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην (πόλη της) Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στην δουλειά τους στο Ντνίπρο και στο Κίεβο», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram

«Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματάνε να ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Πύραυλοι μας χτυπάνε. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

Ο ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης πως η χρονική στιγμή της επίθεσης επιλέχτηκε με στόχο όσο περισσότερα θύματα

«Θέλουν τον πανικό και το χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως τα πλήγματα με «δεκάδες πυραύλους» και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα Σαχέντ είχαν στόχο όλη τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, πλήττοντας το Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες των Χμελνίτσκιι, Λβιβ, Ντνίπρο, Βινβίτσια, Ζαπορίζια, Σούμι, Χάρκοβο και Ζιτομίρ.

«Ο δεύτερος στόχος τους είναι ο λαός. Ο χρόνος και οι στόχοι είχαν επιλεγεί ειδικά για να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Ο Πούτιν είναι τρομοκράτης»

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

«Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Η μοναδική τακτική του Πουτιν είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα.

«Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαβομβαρδισμόςΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραΒλαντίμιρ Πούτιν