Κόσμος|11.10.2022 21:36

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν κρατά ψηλά τους τόνους; - Βάζει στο κάδρο και τις ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

Για λόγους εσωτερική κατανάλωσης ουσιαστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να κρατά ψηλά την έντονη ρητορική όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Στην πραγματικότητα η ατζέντα πρέπει να παραμείνει μακριά από την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας ενόψει των επόμενων εκλογών.

Η καθημερινή πλέον επανάληψη από την ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, ακόμα και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή τον κυβερνητικό εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί της φράσης «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», ή του «θα σας ρίξουμε στη θάλασσα» και όλων αυτών των προειδοποιήσεων δεν έχει παρά μόνο μία εξήγηση. Να ικανοποιηθεί ένα ακροδεξιό ακροατήριο.

Η εξωτερική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποταχθεί σε έναν λεγόμενο ακροδεξιό λαϊκισμό και λειτουργεί παρά μόνο με ατάκες, ρεφραίν τραγουδιών και ακραίους χαρακτηρισμούς

Δεν βασίζεται σε κάποια τακτική ή στρατηγική, δεν αναμένεται να έχει δηλαδή κάποια στρατηγική εξέλιξη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ορισμένες ημέρες η ένταση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Βάζει στο κάδρο τις ΗΠΑ

Το άλλο αξιοσημείωτο επίσης, είναι ότι μέσα σε αυτή τη ρητορική μπαίνει και η Αμερική, η οποία έχει πάρει πια το ρόλο του ηθικού αυτουργού, δηλαδή του εγκεφάλου της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική ρητορική σίγουρα η Ελλάδα φταίει για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Πλέον όμως, κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας στοχεύουν περισσότερο με αιχμές τις ΗΠΑ και κάνουν επίκληση στο φιλότιμο όταν η Τουρκία κατηγορείται από διεθνείς παράγοντας, με εκφράσεις τύπου «δεν ταιριάζει στους συμμάχους τέτοια συμπεριφορά».

Ωστόσο, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθείται με την Ελλάδα, όταν γίνεται αναφορά στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούνται βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί ούτε απειλές. Και αυτό θα γίνεται τουλάχιστον όσο -ακόμη- ο Ταγίπ Ερντογάν παζαρεύει τα F-16.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F-16ελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΗΠΑ