Κόσμος|13.10.2022 16:45

Ικανοποίηση στη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: «Οι συμφωνίες του Σότσι υλοποιούνται»

Μαρία Ζαχαράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν στην Αστανά, την πρωτεύουσα του Καζακστάν και σε δηλώσεις του πριν αναφέρθηκε στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου, λέγοντας ότι «Το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας του Άκουγιου το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα στείλει έναν διαφορετικό ήχο στον κόσμο».

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη χαρά του για τη νέα συνάντηση και πρόσθεσε ότι «Παρεμπιπτόντως, μιλήσαμε και για τη Σινώπη. Εάν μπορεί να γίνει ένα βήμα σχετικά με τη Σινώπη. Αυτό, φυσικά, θα έχει ένα πολύ διαφορετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Η συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας σε αυτά τα θέματα, φυσικά το Άκουγιου θα καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες κατά 10%, αλλά και με τη Σινώπη μαζί που θα καλύπτει άλλο ένα 10%, ο ήχος που θα κάνουν αυτοί οι δύο πυρηνικοί σταθμοί, που θα καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες περίπου κατά 20%, θα είναι πολύ, πολύ διαφορετικός στον κόσμο».

Πούτιν: Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι μπόρεσαν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ερντογάν παρά τους ιατρικούς και πολιτικούς περιορισμούς και ότι αυτό απέφερε «καλά» αποτελέσματα.

«Οι συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε στο Σότσι υλοποιούνται. Αυτό ισχύει και για την επενδυτική διαδικασία και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου. Στο εργοτάξιο εργάζονται 20.000 άτομα. Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Φαίνεται ότι θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις συμφωνίες μας και να θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη μονάδα ισχύος του σταθμού στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπυρηνικός σταθμόςειδήσεις τώραΡωσίαΑκούγιουΒλαντίμιρ ΠούτινΚαζακστάνΤουρκία