Κόσμος|14.10.2022 14:37

Αποδέχθηκε την πρόταση Πούτιν για το φυσικό αέριο ο Ερντογάν: Στη Θράκη ο κόμβος που θα δημιουργηθεί

Μαρία Ζαχαράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και θα ξεκινήσει αμέσως το έργο κατασκευής του αγωγού, το οποίο θα εγκατασταθεί στη Θράκη.

«Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά η Θράκη θεωρείται ως το πιο σημαντικό μέρος για αυτό το έργο. Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στα υπουργεία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να πραγματοποιήσουν μια κοινή μελέτη. Εκεί θα κάνουν αυτή τη μελέτη. Όπου κριθεί ότι είναι το καταλληλότερο μέρος, εκεί ελπίζουμε να δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο διανομής. Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής. Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και η ρωσική πλευρά θα εργαστούν πάνω σε αυτό το θέμα και θα μας το παρουσιάσουν και μετά θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Εδώ δεν υπάρχει αναμονή. Κοινοποιήσαμε αμέσως την απόφαση στον υπουργό Ενέργειας σήμερα. Ομοίως, ο (πρόεδρος της Gazprom) Μίλερ από τη Ρωσία ήταν σε αυτή τη συνάντηση και έλαβε επίσης την οδηγία την ίδια στιγμή. Τώρα θα έρθουν σε επικοινωνία και θα αρχίσουν να δουλεύουν πάνω σε αυτό. Δεδομένου ότι λαμβάνουμε κάθε είδους βήματα όσον αφορά την ασφάλεια, συνεχίζουμε το έργο μας ανάλογα».

F-16: «Κάτι έχει αλλάξει…»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των F-16, εκτιμώντας ότι κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στο θέμα αυτό, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται.  «Ειδικά στο θέμα των F-16, αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά, η Ρωσία παρακολουθεί όλα αυτά τα βήματα. Τι συμβαίνει, τι γίνεται; Τώρα, φυσικά, συζητάμε και εξετάζουμε αυτά τα θέματα με τους αρμόδιους συνεργάτες εδώ, τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών όσο και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς και με τους ηγέτες που συναντάμε, ακόμα και όταν πήγαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είχα συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές εκεί».

Ο πρέσβης στην Κύπρο θα επιτελέσει σημαντικό έργο

Αναφορικά με τον νέο πρέσβη που διόρισε στα Κατεχόμενα κι έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις το όνομά του, ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε την επιλογή του κάνοντας λόγο για έναν καλό νομικό και άριστο γνώστη του Κυπριακού.

«Ο κ. Μετίν είναι καλός νομικός. Εκτός από καλός νομικός, δούλευε πολύ καλά μαζί μας, όταν ήταν επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου, ειδικά στον τομέα του διεθνούς δικαίου και του Κυπριακού. Όταν του έκανα αυτή την πρόταση, είπε ‘θα ήμουν πολύ ευγνώμων για αυτό’.

Ο κ. Μετίν είναι εξαιρετικά εξοικειωμένος με τις εξελίξεις στη Βόρεια Κύπρο και το νησί της Κύπρου. Πιστεύω ότι θα επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο εκεί όχι μόνο ως πρέσβης, αλλά και ως ακαδημαϊκός».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ