Κόσμος|14.10.2022 17:54

Αδιανόητο περιστατικό στην Πινακοθήκη της Βρετανίας - Πέταξαν σούπα στον πίνακα με τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ

Newsroom

Αδιανόητο περιστατικό έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας, η οποία βρίσκεται στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όταν μέλη της ακτιβιστικής ομάδας Just Stop Oil, πέταξαν -πιθανότατα- σούπα από κονσέρβες ντομάτας πάνω σε έναν από τους εμβληματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ με τα Ηλιοτρόπια.

Τα πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής δείχνουν δύο άτομα με μπλουζάκια Just Stop Oil να ανοίγουν τις κονσέρβες και να ρίχνουν το περιεχόμενό τους στο αριστούργημα του Ολλανδού ζωγράφου, πριν κολλήσουν τα χέρια τους στον τοίχο. Η ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου σημειώνει ότι οι δύο ακτιβίστριες συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πινακοθήκης, ευτυχώς το έργο ήταν καλυμμένο με γυαλί και, ως εκ τούτου, δεν έχει υποστεί ζημιές. «Λίγο μετά τις 11 π.μ. δύο άτομα εισήλθαν στην αίθουσα 43 της Εθνικής Πινακοθήκης. Φάνηκαν να ακουμπάνε στον τοίχο δίπλα στον πίνακα Ηλιοτρόπια (1888) του Βαν Γκογκ. Έριξαν πάνω στο έργο μία κόκκινη ουσία, η οποία φαίνεται να είναι ντοματόσουπα. Άμεσα η αίθουσα εκκενώθηκε από επισκέπτες και κλήθηκε η αστυνομία. Στο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί. Υπάρχουν μικρές ζημιές στο πλαίσιο αλλά ο πίνακας είναι άθικτος. Δύο άτομα έχουν συλληφθεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Μητροπολιτκή Αστυνομία ανέφερε ότι , «άμεσα, οι αξιωματικοί βρέθηκαν στο σημείο στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα το πρωί, αφότου ενημερωθήκαμε ότι δύο ακτιβίστριες της Just Stop Oil πέταξαν ουσία πάνω στον πίνακα και, στη συνέχεια, κόλλησαν στον τοίχο. Και οι δύο συνελήφθησαν για εγκληματική βλάβη και διακεκριμένη καταπάτηση. Οι δύο τους αποκολλήθηκαν από τον τοίχο».

«Αξίζει περισσότερο από το φαγητό;»

Σε ένα από τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από το περιστατικό, ακούγεται η μία από τις ακτιβίστριες να φωνάζει: «Τι αξίζει περισσότερο; Η τέχνη ή η ζωή; Αξίζει περισσότερο από το φαγητό; Αξίζει περισσότερο από τη δικαιοσύνη; Σας ενδιαφέρει περισσότερο η προστασία ενός πίνακα ή η προστασία του πλανήτη και των ανθρώπων μας;». Ο ακτιβιστής αναφέρθηκε ακόμα στην κρίση του κόστους ζωής και στις «εκατομμύρια πεινασμένες οικογένειες που κρυώνουν» και «δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζεστάνουν ούτε μία κονσέρβα σούπα».

Ο πίνακας στην Εθνική Πινακοθήκη είναι ένας από τους εφτά με θέμα τα Ηλιοτρόπια που δημιούργησε ο Βαν Γκογκ μεταξύ 1888 και 1889, πέντε από τους οποίους εκτίθενται σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε τους πίνακες προκειμένου να διακοσμήσει το σπίτι του στην Αρλ της Γαλλίας, ενόψει μίας επίσκεψης που θα δεχόταν από τον φίλο του, επίσης ζωγράφο Πολ Γκογκέν. Στον κατάλογο της Εθνικής Πινακοθήκες, ο πίνακας με τα Ηλιοτρόπια περιγράφεται ένα από τα  «πιο εμβληματικά και αγαπημένα έργα του Βαν Γκογκ». Το περιστατικό συνέβη τρεις μήνες αφότου μέλη της ίδιας ακτιβιστικής ομάδας κόλλησαν ένα χαρτί πάνω στον πίνακα του John Constable, «The Hay Wain», στην ίδια πινακοθήκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σούπαειδήσεις τώραΒίνσεντ Βαν ΓκογκΒρετανίαΕθνική Πινακοθήκησυλλήψειςπίνακας