Κόσμος|14.10.2022 21:53

Τουρκία: Ακολουθεί δύο διαφορετικές πολιτικές απέναντι στην Ελλάδα ή πρόκειται για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;

Μαρία Ζαχαράκη

Ενισχυμένος από τη συνάντηση με τον Πούτιν γύρισε στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με έναν… αέρα, που δεν απέκτησε στην Πράγα. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν πήρε κάτι από τη Δύση, όπως πήρε από τη Ρωσία στο Καζακστάν άλλωστε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέβασε και πάλι στα ύψη τους τόνους κατά της Ελλάδας, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως όταν ο βρίσκεται εντός Τουρκίας ο λόγος του είναι περισσότερο βροντερός ώστε να είναι συνεπής με το προφίλ του στιβαρού ηγέτη. Από την άλλη πλευρά, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, ο Ερντογάν εκφράζεται πιο... χαμηλόφωνα ώστε να παρουσιάσει στη Δύση το προφίλ του Ευρωπαίου και όχι του Ανατολίτη.

Σαν δύο διαφορετικά πρόσωπα…

Το οξύμωρο επίσης είναι ότι ενώ την Πέμπτη ο Ακάρ βρίσκονταν σε ευρωπαϊκό έδαφος και μιλούσε για διάλογο με την Ελλάδα, πίσω στην Τουρκία οι πολεμικές ιαχές συνεχίζονταν πρίμο σεκόντο. Σαν να ασκεί άλλη πολιτική ο Ακάρ με την Ελλάδα έξω κι άλλη μέσα στην Τουρκία ο Ερντογάν.

Τώρα και δύο διαφορετικές πολιτικές;

Πρόκειται για δύο όψεις της ίδιας πολιτικής οι οποίες δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές της Αθήνας;

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι όταν ο πρόεδρος της χώρας σηκώνει τους τόνους -κάτι που γίντεαι σχεδόν καθημερινά εντός της Τουρκίας-, ενώ την ίδια ώρα οι υπουργοί του προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα στο εξωτερικό η πολιτική της χώρας παρουσιάζει ασυνέχεια. Αυτό φυσικά δεν βοηθάει και πολύ στην αλλαγή του… κλίματος την οποία  ευαγγελίζεται ο Χουλουσί Ακάρ,  αλλά ούτε και στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, όπως άλλωστε τονίζει επανηλλειμένα και η αντιπολίτευση.

Πάντως, σήμερα για πρώτη φορά ακούσαμε τον Χουλουσί Ακάρ, μετά τη συνάντηση με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, προβληματισμένο...

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε για πολύπλευρα και πολύπλοκα προβλήματα με την Ελλάδα, ενώ μέχρι στιγμής υποστήριζε πάντοτε ότι όλα μπορούν να λυθούν με ευκολία, αν οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων... Από την άλλη πλευρά, ο παράγοντας Αμερική έχει δυσκολέψει κι έχει περιπλέξει ίσως την κατάσταση για την Άγκυρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΑκάρΝίκος Παναγιωτόπουλος