Κόσμος|18.10.2022 16:42

Φόβοι για την ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ - «Δεν έχουμε νέα της» καταγγέλλει η οικογένειά της

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Rhea Khang/International Federation of Sport Climbing via AP
Rhea Khang/International Federation of Sport Climbing via AP
Rhea Khang/International Federation of Sport Climbing via AP

Η Ελνάζ Ρεκαμπί, αθλήτρια αναρρίχησης από το Ιράν, έκανε το γύρο του διαδικτύου όταν εμφανίστηκε σε επίσημο αγώνα στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά χωρίς χιτζάμπ, όπως προστάζουν οι θρησκευτικοί νόμοι στη χώρα της.

Μία μέρα αργότερα τα ίχνη της έχουν χαθεί και κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια που βρίσκεται η κοπέλα. Η οικογένεια και οι φίλοι της Ρεκαμπί ανακοίνωσαν ότι έχασαν την επαφή μαζί της ενώ λίγο πιο πριν τους είχε πει ότι βρίσκεται μ' έναν Ιρανό αξιωματούχο.

Φόβοι εκφράζονται για την ασφάλεια της κοπέλας μετά την κίνησή της αυτή. Το Ιράν από τη μεριά του διαψεύδει την εξαφάνιση της αθλήτριας και επιμένει ότι αυτή γύρισε στην Τεχεράνη. Μάλιστα, η ιρανική πρεσβεία στην Σεούλ ανέβασε και φωτογραφία της αθλήτριας στο Τwitter απορρίπτοντας «όλες τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση».

Το BBC ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα να οδηγήθηκε από το αεροδρόμιο κατευθείαν στη φυλακή.

Την εξαπάτησαν;

48 ώρες μετά την εμφάνισή της -και σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ το IranWire- η Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί φαίνεται πως επιστρέφει στη χώρα της, αλλά θα μεταφερθεί απευθείας από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης στη φυλακή Eβίν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η Ιρανή αθλήτρια εξαπατήθηκε από τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αναρρίχησης του Ιράν. Ο Ρεζά Ζαρέι φέρεται να την οδήγησε στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, αφού έλαβε εντολές από τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράν, Μοχάμαντ Χοσραβιβάφα.

Ο Ρεζά Ζαρέι φέρεται να διαβεβαίωσε την Ρεκάμπι ότι θα μεταφερόταν με ασφάλεια πίσω στο Ιράν με ελάχιστο έλεγχο, εάν έδινε το διαβατήριό και το κινητό της τηλέφωνο στις αρχές.

Πηγές του IranWire στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί ανέφεραν ότι η Ιρανή θα μεταφερθεί απευθείας από το αεροδρόμιο στη φυλακή Εβίν. Όπως αναφέρεται, εφόσον η Ελνάζ Ρεκαμπί παραδόθηκε στην Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δεν θα είχε τρόπο να διαφύγει: «Ξέρουμε τι κάνουν οι πρεσβείες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Θα την πάνε κατευθείαν στο αεροδρόμιο και θα την επιστρέψουν στο Ιράν…».

Η ανάρτησή της που δημιούργησε ερωτήματα

Σημειώνεται ότι μετά την κίνησή της η αθλήτρια να αγωνιστεί χωρίς χιτζάμπ, η ίδια έσπευσε να απολογηθεί λέγοντας ότι της «έπεσε», κίνηση που έχουν αναγκαστεί να κάνουν πολλές αθλήτριες υπό το κίνδυνο της φυλάκισης. Την Τρίτη επίσης ανέβασε story στο instagram στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Ζητώ συγγνώμη για το γεγονός ότι ανησυχήσατε για μένα. Η χιτζάμπ μου έγινε προβληματική αφού με φώναξαν ξαφνικά να αγωνιστώ. Αυτή τη στιγμή επιστρέφω με την ομάδα στο Ιράν».

Ουδείς όμως μπορεί να βεβαιώσει κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε αυτό το μήνυμα και τι ακριβώς θέλει να πει η αθλήτρια με τον όρο προβληματική για τη χιτζάμπ της.

Πριν από δύο χρόνια, η Σορέ Μπαγιάτ, Ιρανή διαιτητής σκακιού είπε ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της μετά από φωτογραφία που κυκλοφόρησε στην οποία εμφανιζόταν να μην φορά τη χιτζάμπ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκακιού γυναικών στη Σαγκάη.

Η Μπαγιάτ επέμεινε ότι φορούσε μια μαντίλα χαλαρά στα μαλλιά της, αλλά στη συνέχεια διέφυγε στη Βρετανία και ζήτησε άσυλο αφού προειδοποιήθηκε ότι θα συλληφθεί εάν επέστρεφε στο Ιράν.

Τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι 215 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αρχές αρνούνται ότι έχουν σκοτώσει διαδηλωτές και αντ' αυτού επιμένουν στη γραμμή κατηγορίας των «ταραχοποιών» που υποστηρίζονται από τη Δύση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράνχιτζάμπειδήσεις τώρααθλήτριαεξαφάνιση