Κόσμος|20.10.2022 11:11

Οι νορβηγικές Αρχές συνέλαβαν γιο στενού συμμάχου του Πούτιν - Φέρεται να πετούσε drone πάνω από το Σβάλμπαρντ

Newsroom

Η αστυνομία του Φίνμαρκ συνέλαβε τη Δευτέρα τον 47χρονο Αντρέι Γιακούνιν, ο οποίος κατηγορείται ότι πέταξε ένα drone στο Σβάλμπαρντ και πιθανώς σε άλλες τοποθεσίες στη Νορβηγία.

Ειδικότερα, δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου του Δυτικού Φίνμαρκ διέταξε την Τρίτη να τεθεί υπό κράτηση για δύο εβδομάδες ο γιος ενός από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από αίτημα της αστυνομίας. Η αστυνομία είχε ζητήσει την κράτηση με βάση τον κίνδυνο φοροδιαφυγής, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο Αντρέι Γιακούνιν είναι ο γιος του Βλαντίμιρ Γιακούνιν, πρώην προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

«Ο άνδρας έχει ρωσική και βρετανική υπηκοότητα και κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί κυρώσεων για την πτήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στο νορβηγικό έδαφος στο Σβάλμπαρντ», δήλωσε εισαγγελέας της αστυνομίας στο Barents Observer.

«Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα στις 17 Οκτωβρίου στο Χάμερφεστ και κατέσχεσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ηλεκτρονικές συσκευές που τώρα αναλύονται», είπε η ίδια. Όπως πρόσθεσε, «το περιεχόμενο των καταγραφών από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει μεγάλη σημασία για την υπόθεση».

Στο δικαστήριο, ο Γιακούνιν σημείωσε ότι θα πρέπει να θεωρείται Βρετανός πολίτης και ότι η διεύθυνση κατοικίας του είναι στην Ιταλία.

Το drone πετούσε από το Σβάλμπαρντ και κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας για μια περίοδο αρκετών μηνών, αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι, με τον Αντρέι Γιακούνιν να βρίσκεται πάνω σε γιοτ.

Στο σκάφος, οι ερευνητές της αστυνομίας βρήκαν το ρωσικό διαβατήριο του Γιακούνιν. Ο δικηγόρος του δήλωσε στο ίδιο μέσο ότι το ιστιοπλοϊκό σκάφος έχει δικό του πλήρωμα και πως «ο κατηγορούμενος επιβιβάστηκε στο σκάφος την περασμένη εβδομάδα».

«Παραδέχτηκε ότι πέταξε ένα drone, αλλά δεν είχε λόγο να πιστεύει ότι αυτό ήταν παράνομο. Είναι Βρετανός πολίτης», τόνισε επίσης ο δικηγόρος του.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σύλληψηdronedronesΡωσίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΝορβηγία