Κόσμος|20.10.2022 22:41

Πολλαπλά τα μηνύματα της Άγκυρας με αποδέκτη την Αθήνα - Τις «διπλωματικές τρύπες» με τη Δύση κλείνει η Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε η Άγκυρα σήμερα με αποδέκτη την Αθήνα για ακόμα μια μέρα, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική της Τουρκίας δε βασίζεται σε τίποτα άλλο παρά σε ένα διαρκές σφυροκόπημα της Ελλάδας, με τα σκάγια να χτυπούν όπου να ‘ναι και όπου κάτσουν.

Από τη μία ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ καλεί σε διάλογο και προσκαλεί τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη σύζυγό του να τους φιλοξενήσει στην Τουρκία. Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού  χαρακτηρίζει την Ελλάδα «εγκληματία» και «δολοφόνο».

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν πάρτι με τον νέο πύραυλο που εκτόξευσε η χώρα. Πάντως, το θέμα φαίνεται πως δεν ενθουσίασε τον υπουργό Βιομηχανίας, ο οποίος δήλωσε πως «μπορούμε και καλύτερους» και «σιγά το επίτευγμα».

Η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απασχολεί σε καθημερνή βάση την τουρκική κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα. Ωστόσο κανένας από τους αποδέκτες των μηνυμάτων της κυβέρνησης Ερντογάν δεν φαίνεται να «τσιμπάει».

Ούτε η εσωτερική κοινή γνώμη δείχνει να ασχολείται ιδιαίτερα, με εξαίρεση τις εκπομπές των τηλεοράσεων και τους πολεμολόγους που φιλοξενούν στα πάνελ τους. Ούτε η διεθνής κοινότητα όμως ασχολείται ιδιαίτερα, καθώς είναι απασχολημένη με την ενέργεια και μόνο.

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στο καθημερινό μενού, από πίσω ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή προσπαθούν να κλείσουν όλες τις «διπλωματικές τρύπες» με τη Δύση.

Την ίδια ώρα, οι επαφές με τους Αμερικανούς είναι σχεδόν καθημερινές: προχθές ο Καλίν  είχε επαφή με τον Σάλιβαν και χθες ο Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του. Σημειώνεται ότι την άλλη Τετάρτη την Τουρκία επισκέπτεται ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, με το βλέμμα στραμμένο προς την Ουάσιγκτον και το εβραϊκό λόμπι για τα F-16.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF-16Τουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςελληνοτουρκικά