Κόσμος|21.10.2022 13:11

Ερντογάν κατά Μενέντεζ: Η άποψή του για τα F-16 δεν επηρεάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ - Έχουμε εναλλακτικές

Μαρία Ζαχαράκη

Αυτά που λέει ο Μενέντεζ για τα F-16 είναι προσωπική του άποψη και δεν θα επηρεάζει την απόφαση της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν.

«Οι συζητήσεις για τα F-16 ξεκίνησαν πέρυσι και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή όπως είχε προγραμματιστεί. Στις συνομιλίες του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι το υποστηρίζουν και ως κυβέρνησης, και ως υπουργείο και στρατιωτικά. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνάς μας πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, τρεις στην Τουρκία και μία στις ΗΠΑ. Η διαδικασία συνεχίζεται. Οι δηλώσεις γερουσιαστών, όπως ο Μενέντεζ είναι προσωπική του άποψη, προσωπικοί του ισχυρισμοί. Δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση μια θεσμική κατάσταση.

«Επιπλέον, οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι;», είναι άλλο ζήτημα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η αντίθεση Μενέντεζ δεν εμποδίζει την αγορά F-16

«Και πάλι, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόσφατα, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αμεροληψία του σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ και ότι όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο πιο έτοιμη θα αυξάνεται η αξία του ΝΑΤΟ. Επομένως, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά από την άλλη, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτή τη δουλειά. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, όπου σήμερα η ατμόσφαιρα δεν είναι έτσι. Οπότε δεν είναι ότι ένα άτομο είναι αντίθετο. Από την άλλη, η κυβέρνηση κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα μερικές πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα επίσης γερουσιαστές που είπαν: ‘Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ» και είδα ότι δεν υιοθετούσαν αυτή την προσέγγιση του Μενέντεζ. Επομένως, το όλο θέμα εδώ είναι πώς θα ενεργήσουν γενικά το Κογκρέσο και η Γερουσία. Προς το παρόν, η βούληση της κυβέρνησης είναι προς θετική κατεύθυνση».

Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές

«Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Ακριβώς όπως με τους S-400, διαπραγματευόμαστε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός των ΗΠΑ, αν χρειαστεί. Έχουμε εναλλακτικές στη διάθεσή μας», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Θετικός ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει κόμβος αερίου για την ΕΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε, παράλληλα, αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο της Ευρώπης, μετά την πρόταση Πούτιν για δημιουργία κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Ενώ στην εξίσωση πρόσθεσε και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επισκέφτηκε χθες για συνομιλίες.

«Προς το παρόν, φυσικά, δεν μπορούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο από τη Ρωσία όποτε θέλουν. Ποιες είναι οι προσδοκίες τους; Εάν η Τουρκία γίνει κόμβος σε κάτι τέτοιο, θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις φυσικού αερίου από την Τουρκία ή όχι; Θα δείξει… Ομοίως, θα μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου το Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή το TANAP; Βλέπω ότι ο αδελφός μου Ιλχάμ Αλίγεφ έχει θετική στάση απέναντι σε αυτό το θέμα. Θα τα αξιολογήσουμε και τα συζητήσουμε όλα αυτά και θα λάβουμε τα ανάλογα βήματα».

«Κατάργηση των κυρώσεων στο Ιράν»

Στο ίδιο θέμα της ενέργειας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέκρινε τις ΗΠΑ και πρότεινε να καταργήσει τις κυρώσεις στο Ιράν για να πέσουν οι τιμές.

«Κατάργησε αυτές τις κυρώσεις, αδελφέ, αν θέλεις να πέσουν οι τιμές! Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα απειλώντας μόνο μία χώρα (Σαουδική Αραβία )».

Ερντογάν: «Κάντε 3 παιδιά τουλάχιστον!»

Ενέργεια είναι και τα παιδιά πάντως… σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο. Η κινητήριος δύναμη και η… πολεμική μηχανή της Τουρκίας, όπως διατρανώνει. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι μία οικογένεια πρέπει να έχει πολλά παιδιά για να πολεμήσουν το ΡΚΚ, που αντίστοιχα κάνουν 5-10-15 παιδιά, όπως είπε.

«Πάντα λέω ανοιχτά τουλάχιστον 3 παιδιά. Δεν πρόκειται για καμιά μυστική πολιτική. Δεν έχω κρύψει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό που είπα εκεί (σ.σ. συμβουλεύοντας νέο στέλεχος στη βουλή την Τετάρτη), αλλά η διαστρέβλωση των λεγόμενών μου δεν σταματά. Δεν χρειάζεται να απαντάμε στη διαστρέβλωση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΤουρκίαειδήσεις τώραΡόμπερτ ΜενέντεζF-16