Κόσμος|21.10.2022 18:26

Καταδικάζει η Γερμανία τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Newsroom

Αυστηρά είναι τα μηνύματα που στέλνει η παγκόσμια κοινότητα ενάντια στις τουρκικές απειλές προς την Ελλάδα, με πιο πρόσφατη εξ αυτών να είναι η θέση της Γερμανίας και ειδικότερα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, το Βερολίνο, «δε θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, μεταξύ των οποίων και το γνωστό  «Θα έρθουμε μια νύχτα», ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ υπογράμμισε, «το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δε θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας πρόσθεσε, ωστόσο, «πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Στην Ελλάδα ο Γερμανός καγκελάριος

Ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να επισκεφθεί το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μπούχνερ σημείωσε σήμερα ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα την Πέμπτη, ενώ, στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Ο εκπρόσωπος του γερμανού καγκελαρίου ανέφερε ότι στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται τρέχοντα οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Όλαφ Σολτς θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

«Μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» - Οι δηλώσεις Ερντογάν

«Όλα είναι έτοιμα, φορέσαμε την πανοπλία μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», αλλά χωρίς να δίνει την… ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την επιστροφή του από την Αστανά, την πρωτεύουσα του Καζακστάν νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και κυρίως την αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα στην Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο και τα νησιά του Αιγαίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι έχουν προειδοποιήσει για το θέμα αυτό ακόμη και τις ΗΠΑ.

«Φυσικά, έχουμε προειδοποιήσει για αυτό το θέμα. Με την Αμερική επίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνάς μας συναντήθηκε με τον συνομιλητή του και συζήτησαν για αυτό το θέμα. Υπήρχε μάλιστα και συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τώρα. Ο υπουργός μας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα με τους συνομιλητές του σε αυτές τις συναντήσεις. Το αποτέλεσμα θα το συζητήσουμε με τον Χουλουσί Ακάρ, όταν επιστρέψει και συναντηθούμε. Βλέπουμε βέβαια τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά. Από τη στιγμή που φορέσαμε την πανοπλία μας και πήραμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας τρομάζει τίποτα. Έχουμε λάβει μέτρα, όλα είναι έτοιμα. Επομένως, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν».

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο όριο, όπου εξαντλείται η υπομονή της Τουρκίας, ο Ερντογάν απάντησε σιβυλλικά: «Αυτή η δουλειά δεν έχει ημερομηνία. Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά, αυτό είναι ξέχωρο και θα καταγραφεί στην ιστορία. Αλλά εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία. Πού, τι θα συμβεί, πότε θα συμβεί, μπορεί να συζητηθεί;» ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που διακινούνται στη γειτονική χώρα, ο Ερντογάν αποδέχτηκε την πρόταση του Πούτιν για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, λέγοντας πως θα εγκατασταθεί στη Θράκη.

H τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση Δένδια-Μπέρμποκ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας, η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο Κίεβο και διμερή θέματα βρίσκονται στην ατζέντα της κατ ιδίαν συνάντησης που θα έχει αργότερα σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Δένδιας επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με την Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα ενημερώσει την ομόλογό του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα τεθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να έχει μια διαρκή ενημέρωση, όπως και οι άλλοι υπουργοί της ΕΕ, για το τι συμβαίνει στην περιοχή και το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΌλαφ ΣολτςΓερμανίαΤουρκίαειδήσεις τώρα