Κόσμος|25.10.2022 07:25

Επιχείρηση κατασκευής εξωτερικών εχθρών από Ερντογάν με φόντο τις προεδρικές εκλογές

Μαρία Ζαχαράκη

Στο στόχαστρο της ρητορικής της βάζει η Τουρκία, τις τελευταίες μέρες, τις ΗΠΑ. Με αιχμές συνεχώς Ερντογάν, Μπαχτσελί, αλλά και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, βάλλουν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, με «όπλο» την Ελλάδα ή την τρομοκρατία.

Ενορχηστρωτής και ηθικός αυτουργός όλων των δεινών οι ΗΠΑ

Η Τούρκοι αξιωματούχοι, για όλα τα δεινά που έχουν χτυπήσει τη χώρα τους, «δείχνουν» την Αμερική, την οποία και θεωρούν ενορχηστρωτή και ηθικό αυτουργό.

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, υποστήριξε σήμερα ότι, προκειμένου να χτυπήσουν την Τουρκία, οι ΗΠΑ έχουν χρήσει αντιπρόσωπό τους την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αφήγημα το οποίο, πλέον, είναι καθημερινό, αφού το πιστεύουν όλοι, ακόμα κι ο πιο απλός πολίτης.

Και πάλι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει φτιάξει ένα προφίλ «θύματος», όσον αφορά τον ίδιο αλλά και τη χώρα του. Ένα προφίλ αμυνόμενου. Και όταν συμβουλεύει, όπως έκανε σήμερα και ο Κουρτουλμούς, την Ελλάδα να προσέξει, γιατί θα μείνει μόνη της και θα υποστεί συνέπειες, αυτό που θέλει να περάσει προς τα έξω είναι ότι η Τουρκία θα αντιδράσει, δηλαδή θα αμυνθεί, απέναντι στις δυνάμεις που υποτίθεται την περιορίζουν, την αποκλείουν, την εμποδίζουν στα σχέδιά της.

Ανάγκη ύπαρξης εξωτερικών εχθρών

Αυτό που περνάει η τουρκική κυβέρνηση στην κοινή γνώμη της χώρας της είναι ότι ΗΠΑ και Ελλάδα τής επιτίθενται, ενώ τις έχει κατατάξει πρώτες στον κατάλογο των «δυναστών» της Τουρκίας. Για την εσωτερική της επιβίωση, υπάρχει η ανάγκη τουλάχιστον ενός εξωτερικού εχθρού, όπως πολλοί -ακόμα και η αντιπολίτευση της Τουρκίας- καταλογίζουν στον Ταγίπ Ερντογάν.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΗΠΑειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν