Κόσμος|28.10.2022 10:44

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους άγνωστου τύπου - Τι σηματοδοτεί ο χρόνος της κίνησης

Newsroom

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες δύο πυραύλους «άγνωστου τύπου» προς ανατολική κατεύθυνση, προς τη λεγόμενη ανατολική Θάλασσα (ή Θάλασσα της Ιαπωνίας), σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι εκτοξεύσεις ήρθαν λίγη ώρα μετά τη συνάντηση υφυπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα αποτροπής στην περιοχή.

«Συμφωνούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία (...) προκειμένου η Βόρεια Κορέα να τερματίσει αμέσως τις παράνομες δραστηριότητές της και να ξαναρχίσει συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε ο νοτιοκορεάτης υφυπουργός Τζο Χιουν-ντονγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν «πως είναι ανάγκη να υπάρξει αντίδραση ισχύος άνευ προηγουμένου, εάν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στην έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου», τόνισε στον Τύπο.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο μήνα, ένας από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Την  ίδια ώρα, εδώ και μήνες Γειδικοί και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, για πρώτη φορά από το 2017. Η Βόρεια Κορέα, άλλωστε ανέφερε πως έκανε γυμνάσια για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Για «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές» κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, αξιώνοντας να «απέχει από νέες προκλήσεις».

Την Τρίτη, ανταλλάχθηκαν προειδοποιητικά πυρά στη θάλασσα, με τη Βόρεια Κορέα ανοίγει πυρ 250 φορές, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό επιτελείο, το οποίο κάνει λόγο για «προφανή παραβίαση» συμφωνίας των δύο πλευρών το 2018, που προέβλεπε τη δημιουργία θαλάσσιας «ουδέτερης ζώνης» για να προλαμβάνονται οι εντάσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόρεια Κορέαπυρηνικά όπλαΙαπωνίαΝότια ΚορέαΗΠΑπύραυλοιειδήσεις τώρα