Κόσμος|31.10.2022 23:15

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση εγκρίνει συμφωνία-πλαίσιο με Αίγυπτο για φυσικό αέριο

Μαρία Ζαχαράκη

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενέκρινε συμφωνία-πλαίσιο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου από αιγυπτιακές εταιρείες ανοιχτά της Γάζας.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση προέβη σε γραπτή δήλωση, όπου αναφέρει ότι "ενέκρινε τη συμφωνία-πλαίσιο στο πεδίο του φυσικού αερίου μεταξύ του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου και του αιγυπτιακού ομίλου εταιρειών EGAS", σημειώνοντας ότι οι πρόσθετες συμφωνίες με τις λεπτομέρειες θα υποβληθούν αργότερα στο Παλαιστινιακό Συμβούλιο υπουργών για περαιτέρω εγκρίσεις.

Το Palestine Ιnvestment Fund υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την International Consolidated Contractors Company (CCC) με έδρα την Αθήνα και την Egypt Natural Gas Holding (EGAS) τον Φεβρουάριο του 2021 για την ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της Παλαιστίνης σε φυσικό αέριο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, αναφέρθηκε ότι το Παλαιστινιακό Επενδυτικό Ταμείο σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την EGAS για την ανάπτυξη υποδομής εξόρυξης φυσικού αερίου στο τεμάχιο Gaza Marine, 36 χιλιόμετρα δυτικά της Γάζας.

Η παλαιστινιακή και η αιγυπτιακή πλευρά θα υπογράψουν τη συμφωνία το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

«Gaza Marine», το παλαιότερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Gaza Marine είναι το πρώτο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην ανατολική Μεσόγειο. Το κοίτασμα υπολογίζεται σε 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο το 1999, το πεδίο εξερευνήθηκε από την British Gas (BG) το 2000 και στη συνέχεια από την εταιρεία Royal Dutch Shell μέχρι το 2018.

Το Ισραήλ δεν επιτρέπει στην Παλαιστίνη να εξορύξει το κοίτασμα φυσικού αερίου της Γάζας. Αν και η Παλαιστίνη εντάχθηκε στο Φόρουμ Αερίου της ανατολικής Μεσογείου πριν από 3 χρόνια για να επιβεβαιώσει τα δικαιώματά της στο εν λόγω κοίτασμα φυσικού αερίου και να δημιουργήσει ένα στοιχείο πίεσης στο Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθεί να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το κοίτασμα φυσικού αερίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίγυπτοςφυσικό αέριοειδήσεις τώρα