Κόσμος|03.11.2022 07:21

Μανιφέστο επιθετικότητας από την Τουρκία: Τα 3 μηνύματα Τσαβούσογλου – Γιατί όξυνε τη ρητορική της η Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη θα μπορούσαν αλλιώς να ερμηνευθούν ως η επιτομή της ελληνοτουρκικής κρίσης από τουρκική σκοπιά μέσα σε 5000 λέξεις. Ποια είναι όμως η αφορμή -όχι η αιτία- που η Τουρκία ξεκίνησε την ολομέτωπη επίθεση στην Ελλάδα από το Μάρτιο και μετά και γιατί δεν πρόκειται να βρεθεί λύση με την Αθήνα;

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική το Μάρτιο και τα όσα είπε στο Κογκρέσο, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ο λόγος για όσα γίνονται, ενώ η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι γιατί η Τουρκία θέλει να τα συζητήσει όλα, ως πακέτο και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα που αναγνωρίζει ως πρόβλημα η Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας την Τετάρτη κατέστησε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι στο Αιγαίο έχουν θεμελιώδη και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα, στέλνοντας ξεκάθαρα 3 μηνύματα στην Αθήνα για 3 εξίσου βασικά ζητήματα:

Το «καυτό» ζήτημα της υφαλοκρηπίδας

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο (κι όχι στην ανατολική Μεσόγειο), ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρουσίασε για πρώτη φορά ένα χάρτη με μία πρόταση, όπως περιέγραψε, για το πού φτάνει η τουρκική υφαλοκρηπίδα και πού ξεκινά της Ελλάδας. Τον χάρτη αυτό η κάμερα δεν τον έδειξε ποτέ.

Μόνο τον περιέγραψε, λέγοντας ότι τα νησιά του ανατ. Αιγαίου αποτελούν ουσιαστικά προέκταση της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας, άρα δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα που να ανήκει στην Ελλάδα. Αν και πρόκειται για μια γνωστή θέση, είναι απορίας άξιο, το κατά πόσο τα όρια που η Τουρκία προτείνει για υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, φτάνουν και δυτικά των νησιών του ανατ. Αιγαίου.

..και η επέκταση των χωρικών υδάτων

Το άλλο που επίσης διασαφήνισε για πρώτη φορά -επισήμως- ο Τσαβούσογλου ήταν πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Ο λόγος για ένα αντικείμενο συζήτησης εδώ και εβδομάδες στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Τσαβούσογλου είπε με τον πλέον βροντερό τρόπο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να το δεχτεί, ούτε στην Κρήτη, ούτε στη Ρόδο, κάνοντας σαφή αναφορά σε αυτά τα δύο νησιά της Ελλάδας. Αν και δεν υπήρξε σαφής αναφορά για casus belli, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, ακόμη και στρατιωτικά;

Ο Τούρκος υπουργός προανήγγειλε επίσης αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών σε νομικό επίπεδο, «αν η Ελλάδα δεν αποσύρει από εκεί τους στρατιώτες και τον οπλισμό της».

Αν και παραδέχτηκε αδιέξοδο με την Ελλάδα όσον αφορά το Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλησε ωστόσο σήμερα να καταστήσει σαφείς, εν είδει ‘μανιφέστου’, όλες συνολικά τις θέσεις της Άγκυρας, για να στηρίξει, όπως ανέφερε κι ο ίδιος, για άλλη μια φορά τη γνωστή πατερναλιστική τουρκική στάση του «εγώ σας τα ‘πα, η Ελλάδα δεν είδε το δάχτυλο…»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκία