Κόσμος|02.11.2022 23:48

Ερντογάν στο Α Χαμπέρ: «Θα αυξήσουμε το βεληνεκές του πυραύλου Tayfun, που τρέλανε τους Έλληνες»

Μαρία Ζαχαράκη

Αύξηση του βεληνεκούς του Tayfun και πολλά νέα οπλικά συστήματα, καθώς και γεωτρήσεις στη Λιβύη προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του απόψε στο κανάλι A Χαμπέρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος χλεύασε την ελληνική αντίδραση απέναντι στη δοκιμή του πυραύλου Tayfun, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέλανε τους Έλληνες», όπως και το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και κάλεσε την Ελλάδα «να συνέλθει»!

«Η τελευταία μας δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική, καθώς δείχνει το σημείο, στο οποίο έχει φτάσει η τουρκική αμυντική μας βιομηχανία. Υπό τον συντονισμό της προεδρίας της αμυντικής μας βιομηχανίας, μια σειρά από πυραυλικά πρότζεκτ υλοποιούνται μέσω της (εταιρείας) Roketsan. Το τελευταίο ήταν η δοκιμή του Tayfun. Αυτό που τρέλανε τους Έλληνες. Στην πορεία, πρώτα ο Αλλάχ, ένα από αυτά τα βήματα θα είναι να του αυξήσουν το βεληνεκές. Το βεληνεκές του είναι αυτή τη στιγμή 561 χλμ. Φυσικά, αυτό το 561 χλμ. άρχισε να τρομάζει τους Έλληνες, διότι η Αθήνα ήταν εντός του βεληνεκούς του».

Πολλά νέα όπλα στα σκαριά

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι στην Ελλάδα κήρυξαν κόκκινο συναγερμό, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι η Τουρκία δοκιμάζει έναν νέο πύραυλο που ονομάζεται Cenk, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανέφερε επίσης τον Gezgin, ο οποίος αναμένεται να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον πύραυλο Tomahawk που είναι κρουζ μεγάλης εμβέλειας.

«Θα υπάρξουν ευχάριστα νέα και για πολλά άλλα, όπως για τους πυραύλους «Cenk» και «Gezgin» όταν φτάσει η ώρα», είπε, κάνοντας λόγο για ιστορικές δουλειές σε κάθε πεδίο και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την παραγωγή βαρέων όπλων.

«Έχουμε φέρει την αμυντική βιομηχανία σε αυτό το σημείο παρά τα εμπόδια που θέτουν ορισμένες χώρες από το εξωτερικό και κάποιοι από το εσωτερικό. Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επιμελώς, μέρα και νύχτα, για την ανεξαρτησία και το μέλλον μας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής διαφόρων ειδών πυραύλων, ρουκετών, πυρομαχικών και όπλων. Το 2023, το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος ελπίζουμε να βγει από το υπόστεγο. Το Hurjet, Combat, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar ‘Κόκκινο μήλο, είναι επίσης σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Έχουμε το Bayraktar TB3 SIHA, που θα μπορεί να προσγειώνεται και να απογειώνεται από το αεροπλανοφόρο της Ανατολίας. Το επιθετικό ελικόπτερο επίθεσης 2 κλάσης θα κάνει επίσης την πρώτη του πτήση. Εν τω μεταξύ, θα θέσουμε σε λειτουργία το πλοίο Istanbul, την πρώτη από τις φρεγάτες κατηγορίας I, που θα ενισχύσει τη δύναμή μας στις θάλασσες».

Η Ελλάδα να συνέλθει

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε να γίνει αποδεκτή αυτή η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία την τελευταία περίοδο. Φυσικά, δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι απέναντι σε αυτή την επιθετική και εχθρική στάση. Θα τους δώσουμε την απάντησή μας με τα έργα μας. Αντί να πολυλογούμε, εμείς θα παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει. Θα πρέπει επίσης να μάθουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με προκλήσεις και προβοκάτσιες».

Η Αγία Σοφία τρέλανε τους Έλληνες

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην Αγία Σοφία, παρουσιάζοντάς την ως το ‘τρόπαιο’ της διακυβέρνησής του.

«Σε εκείνα τα συλλαλητήρια που πραγματοποιούσαμε όταν ήμασταν νέοι, λέγαμε πάντα ‘η Αγία Σοφία θα ανοίξει, θα σπάσουν αλυσίδες, θα ανοίξει η Αγία Σοφία’. Δόξα τω Θεώ, είχαμε το προνόμιο να ανοίξουμε εμείς την Αγία Σοφία. Είναι αδύνατο να το ξεχάσουμε αυτό, δόξα τον Αλλάχ, άνοιξε η Αγία Σοφία, έσπασαν οι αλυσίδες. Προσέξτε ποιος τρελάθηκε και πάλι… Οι Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γεωτρήσεις στη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ακόμη και  γεωτρήσεις σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη. «Με τη σύγχρονη τεχνολογία, έχουμε την ευκαιρία να πάμε σε διάφορα μέρη και να πουλήσουμε το φυσικό αέριο σε χώρες, όπως στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Έρχονται προσφορές από διάφορες χώρες. Από τη Λιβύη για παράδειγμα. Λέει ότι ‘θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια επιχείρηση’».

Ενεργειακός κόμβος στη Θράκη

Αναφερόμενος στην πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν να καταστεί η Τουρκία ενεργειακός κόμβος για πώληση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ως κατάλληλο μέρος προκρίνεται η Θράκη. «Η περιοχή της Θράκης θεωρείται ως το πλησιέστερο κέντρο. Από εκεί θα υπάρξει παραγωγή και διανομή στην Ευρώπη».

Σχέσεις με Ισραήλ

Όσον αφορά το Ισραήλ και την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να καλλιεργηθεί μία νέα σχέση με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου στη βάση του win-win. «Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, επιθυμούμε να αναπτύξουμε σχέσεις με το Ισραήλ σε μία βιώσιμη βάση, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των ευαισθησιών και των κοινών συμφερόντων. Εφόσον γίνονται σεβαστές οι αξίες, όχι μόνο η Τουρκία και το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη η περιοχή θα κερδίσει μέσω της διπλωματίας win-win», σημείωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΛιβύηΑγία ΣοφίαπύραυλοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΙσραήλ