Κόσμος|03.11.2022 10:19

Ακάρ: Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Σε διάλογο και ΜΟΕ καλεί εκ νέου την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρ Τουρκ, δηλώνει ότι η Τουρκία δεν φοβάται το διάλογο σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις της Τουρκίας για συζήτηση επί νέων Μέτρων Εμπιστοσύνης.

«Ας μιλήσουμε μεταξύ μας ειρηνικά. Έχουμε τρόπους μέσω των ΜΟΕ. Ο πρόεδρός μας έχει συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως εγκατέλειψε τις συναντήσεις. Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις. Είπαμε να συναντηθούν εμπειρογνώμονες. Έγιναν συνομιλίες σε Ελλάδα και Τουρκία. Περιμένουμε την τέταρτη συνάντηση 2 χρόνια. Δεν έχουμε πρόβλημα να συνομιλήσουμε, γιατί έχουμε δίκιο, είμαστε δυνατοί, περιμένουμε τους συνομιλητές μας εδώ 2 χρόνια», ανέφερε, υποστηρίζοντας παρόλα αυτά ότι «δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας. Μιλάμε και με άλλες χώρες».

«Τα F-16 δεν είναι η μόνη λύση»

Σχετικά με τις συνομιλίες για τα F-16, ο Ακάρ είπε ότι οι συνομιλίες με τον «στρατηγικό μας εταίρο τις ΗΠΑ», που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021, συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειές για πώληση και εκσυγχρονισμό.

«Υπάρχουν εκλογές στις ΗΠΑ. Περιμένουμε τη διαδικασία. Αναμένουμε θετικές πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ. Μια χώρα όπως η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή στην πολεμική αεροπορία», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να αποκλείει εναλλακτικές, αν η Αμερική δεν δώσει τα δικά της μαχητικά.

«Τα F-16 δεν είναι η μόνη λύση», σημείωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΑκάρΗΠΑειδήσεις τώραΧουλούσι Ακάρελληνοτουρκικές σχέσειςF-16