Κόσμος|05.11.2022 22:09

Futurism: Η έρευνα για το «πώς τα smartphones παραμορφώνουν το ανθρώπινο σώμα» είναι τελικά spam!

Newsroom

Η «έρευνα» που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα και λέει ότι οι άνθρωποι στο μέλλον λόγω των smartphones, φαίνεται πως τελικά δεν... στέκει και τόσο. Αν και η στάση του σώματός μας θα μπορούσε σίγουρα να χρειάζεται λίγη παραπάνω δουλειά, θα χαρείτε να μάθετε ότι πρόκειται απλώς για ένα τεμπέλικο spam που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Ας πάμε λίγο πίσω. Η Daily Mail δημοσίευσε ένα viral άρθρο σχετικά με το «πώς μπορεί να μοιάζουν οι άνθρωποι το έτος 3000». Ανάμεσα στις προβλέψεις της ήταν: καμπουριασμένη πλάτη, κυρτά άκρα, δεύτερο βλέφαρο, παχύτερο κρανίο και μικρότερο εγκέφαλο.

Σίγουρα, αυτό είναι τρομακτικό και ενδιαφέρον! Το μόνο πρόβλημα; Η μόνη πηγή της Mail φαίνεται πως ήταν μια ανάρτηση που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο από τους διάσημους επιστήμονες του... TollFreeForwarding.com, ενός ιστότοπου που πουλάει -όπως υποδηλώνει το όνομά του- εικονικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

Αυτή η «έρευνα» δεν φαίνεται καθόλου επιστημονική, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του Futurism. Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με αυτό ανάρτηση σε blog, γραμμένη από κάποιον με σκοπό να πάρει backlinks από ιστοσελίδες όπως η Mail που θα ενισχύσουν τη θέση της TollFreeForwarding στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Για να αποκτήσουν αυτά τα υπέροχα backlinks, τα κορυφαία μυαλά της TollFreeForwarding χρησιμοποίησαν τις απεικονίσεις ενός «μελλοντικού ανθρώπου» από έναν καλλιτέχνη τρισδιάστατων μοντέλων.

«Για να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο που έχει η καθημερινή τεχνολογία πάνω μας, προμηθευτήκαμε επιστημονικές έρευνες και γνώμες ειδικών για το θέμα», αναφέρει η ανάρτηση του TollFreeForwarding, «πριν συνεργαστούμε με έναν σχεδιαστή για να δημιουργήσουμε έναν μελλοντικό άνθρωπο του οποίου το σώμα έχει αλλάξει σωματικά λόγω της συνεπούς χρήσης smartphones, φορητών υπολογιστών και άλλων τεχνολογιών».

Οι πηγές της, ωστόσο, είναι αμφίβολες. Η πηγή της για την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, για παράδειγμα, είναι ένας «ειδικός σε θέματα υγείας και ευεξίας» σε έναν ιστότοπο που πουλάει λοσιόν για μασάζ.

Πιθανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το κόλπο για τα κλικ απογειώθηκε μεταξύ των dingbats στο Twitter. Αυτό που είναι κάπως απογοητευτικό είναι ότι κατέληξε στο StudyFinds, ένα γενικά αξιόπιστο ιστολόγιο για την ακαδημαϊκή έρευνα. Αυτή τη φορά, όμως, για αδιευκρίνιστους λόγους «αναγνώρισε» αυτό το πρωτοφανές spam ως νόμιμη επιστημονική μελέτη, όπως γράφει το Futurism.

Οι αναγνώστες του ιστότοπου, ωστόσο, έσπευσαν να το επισημάνουν, με αποτέλεσμα να επισυναφθεί στο άρθρο ένα κωμικοτραγικό σημείωμα του συντάκτη.

«Το περιεχόμενό μας έχει σκοπό να προκαλέσει συζήτηση και προβληματισμό και ενθαρρύνουμε πάντα τους αναγνώστες μας να συζητήσουν γιατί ή γιατί δεν συμφωνούν με τα ευρήματα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μέλλοντεχνολογίαέρευναsmartphoneειδήσεις τώραsmartphones