Κόσμος|06.11.2022 22:29

Πώς θα επηρεάσουν τα ελληνοτουρκικά οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - Ο Έντι Ζεμενίδης εξηγεί

Newsroom

Τι θα σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά η ήττα που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές της ερχόμενης Τρίτης στις ΗΠΑ, εξήγησε ο εκτελεστικός Διευθυντής του HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας), Έντι Ζεμενίδης, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική υποστήριξη προς την Ελλάδα, είναι δικομματική.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας είναι πόσοι από τους Ρεπουμπλικανούς ή Δημοκρατικούς θα αλλάξουν, ποιοι θα είναι και ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή άνω Βουλή, όπου κρίνονται οι έδρες στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών», δήλωσε αρχικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο βουλευτής Κρις Πάπας, που ζητάει να διατηρηθεί η τροπολογία για τα F -16 σχετικά με την απαγόρευση της αναβάθμισης και της πώλησης τους στην Τουρκία, είναι σε πολύ δύσκολη θέση», επισήμανε έπειτα ο κ. Ζεμενίδης, επικαλούμενος τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το ίδιο ισχύει, όπως είπε και για την κυρία Τατούλις, άλλο ένα στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που βρίσκεται στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Από το 2012 μέχρι σήμερα είναι οι ανεξάρτητοι που αποτελούν ρυθμιστική δύναμη στο Κογκρέσο και γι αυτό πρέπει να δώσουμε πολύ σημασία στις πρωτοβουλίες του πρώην δημοκρατικού υποψηφίου και πρόεδρο και δήμαρχο της Νέας Υόρκης David Fincher, που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κόμμα», είπε επίσης ο κ. Ζεμενίδης.

Αναφορικά με τα θέματα που επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών, οι αμβλώσεις που συμπεριλαμβάνουν στην ατζέντα οι Δημοκρατικοί, βρίσκεται στο 4%, ενώ έχουν ήδη ψηφίσει τριάντα πέντε εκατομμύρια άτομα.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί όλοι περιμένουμε την Τρίτη ένα λεγόμενο κόκκινο κύμα, αλλά μέχρι τώρα βλέπουμε μπλε κύμα από τους Ρεπουμπλικάνους που ψηφίζουν πριν από την ημέρα των εκλογών», πρόσθεσε ο Έντι Ζεμενίδης.

Η μητέρα των μαχών στην Πενσιλβάνια

Τρεις ημέρες προτού διεξαχθούν οι ενδιάμεσες, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια μαραθώνιων προεκλογικών συγκεντρώσεων που έγιναν ταυτόχρονα στην Πενσιλβάνια, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν χθες Σάββατο τους πολίτες να «πάνε να ψηφίσουν» για να υπερασπίσουν την αμερικανική «δημοκρατία» ενώ οι δημοσκοπήσεις ευνοούν του Ρεπουμπλικάνους.

«Η δημοκρατία είναι κυριολεκτικά στο ψηφοδέλτιο. Αυτή είναι αποφασιστική στιγμή για το έθνος μας και πρέπει όλοι να μιλήσουμε με μια φωνή», είπε ο Τζο Μπάιντεν κάτω από μπλε και κόκκινο φωτισμό, ,με φόντο μια τεράστια αμερικανική σημαία, επευφημούμενος σε αίθουσα της Φιλαδέλφειας, της πόλης όπου καταρτίστηκε το αμερικανικό Σύνταγμα στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο Ομπάμα, για τον οποίο εκφράζεται νοσταλγία από αρκετούς, πήγε αρχικά στο Πίτσμπεργκ, βιομηχανική πόλη στην Πενσιλβάνια, όπου ζήτησε η «εξαδέλφη Πούκι» και ο «θείος Τζο», αναφερόμενος στους ψηφοφόρους που θα προτιμούσαν να παραμείνουν καθισμένοι στους καναπέδες, τους να σηκωθούν την Τρίτη και να «πάνε να ψηφίσουν» τους Δημοκρατικούς.

Την ίδια ώρα, σε συγκέντρωση Ρεπουμπλικάνων στο προάστιο Λατρόουμπ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως προσμένει από τους Αμερικάνους ένα «γιγαντιαίο κύμα» για να «σωθεί το αμερικανικό όνειρο».

Από την πλευρά του, ο Τραμπ, φορώντας το κόκκινο καπέλο με το σύνθημα «Make America Great Again» («Ας ξανακάνουμε την Αμερική σπουδαία»), ζήτησε επανειλημμένα να εκδηλωθεί «γιγαντιαίο κύμα» υπέρ του κόμματός του για να «τερματιστεί η καταστροφή της χώρας και να σωθεί το αμερικανικό όνειρο».

Η ψηφοφορία της Τρίτης για τα δύο σώματα του Κογκρέσου - Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία - θα βάλει τα θεμέλια των προεδρικών εκλογών του 2024.

Πολιτεία κλειδί η Πενσιλβάνια

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στη συγκεκριμένη πολιτεία, άλλοτε προπύργιο της βιομηχανίας του χάλυβα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας.

Αυτή η έδρα μάλλον θα κρίνει την ισορροπία δύναμης στην αμερικανική άνω Βουλή, σώμα με τεράστια εξουσία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΗΠΑειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΔημοκρατικοίελληνοτουρκικάΤουρκία