Κόσμος|08.11.2022 08:12

Τουρκία: Δώρο φόρμα σε όσους μαθητές πάνε να υποδεχθούν τον Ερντογάν!

Μαρία Ζαχαράκη

Πριν από την επίσκεψη του προέδρου του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Γκαζιαντέπ, το Σάββατο, φέρεται να εστάλη μήνυμα στους μαθητές ότι αν πάνε στην υποδοχή που του ετοιμάζεται, θα πάρουν δώρο μια φόρμα σε όσους ήρθαν να τον συναντήσουν.

Το μήνυμα έλεγε:

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Γκαζιαντέπ το Σάββατο. Υπάρχει πυρετώδης προετοιμασία για αυτήν την επίσκεψη. Όσοι παρευρεθούν στο καλωσόρισμα θα πάρουν δώρο και ένα σετ αθλητικής φόρμας :)».

Ο δάσκαλος της αγροτιάς

Ο Ζεϊνάλ Τσελίκ, που βοηθούσε τους γονείς του στα χωράφια όταν ήταν παιδί, σπούδασε και έγινε δάσκαλος και τώρα διδάσκει παιδιά, που εργάζονται στα χωράφια όπως ο ίδιος, και προσπαθεί να μην εγκαταλείψουν το σχολείο. Τον Τσελίκ τα παιδιά και οι οικογένειες τον αποκαλούν «Ένας από εμάς».

Συγκομιδή φουντουκιών στη Μαύρη Θάλασσα, ζαχαρότευτλων στην Κεντρική Ανατολία, βαμβακιού στην Cukurova

Περίπου 2 εκατομμύρια εποχικοί εργαζόμενοι εργάζονται σε χωράφια σε όλη την Τουρκία κάθε χρόνο. Τα παιδιά τους ταξιδεύουν επίσης από πόλη σε πόλη με τις οικογένειές τους.

Ο Ζεϊνάλ Τσελίκ είναι ένας από αυτούς που πέρασε τα παιδικά του χρόνια δουλεύοντας στα χωράφια. Και τώρα διδάσκει παιδιά που αλλάζουν πόλη για να δουλέψουν μαζί με τους γονείς τους στα χωράφια, ώστε να μη χάσουν το σχολείο. Ο Τσελίκ θα είναι υποψήφιος για την εκστρατεία «Υποστήριξη Μάθησης».

«Σε κάθε οικογένεια που γνώρισα, είδα κάτι από τη δική μου οικογένεια και σε κάθε παιδί κάτι από την παιδική μου ηλικία. Το γεγονός ότι όσοι μάθαιναν ότι έκανα αυτή τη δουλειά στο παρελθόν μου έλεγαν ‘είσαι από τους ανθρώπους που θα μας καταλάβουν καλύτερα’ κι αυτό με έκανε να συνειδητοποιώ σε πόσο όμορφο μέρος βρίσκομαι πολλές φορές».

Μέχρι στιγμής έχουν ωφεληθεί τουλάχιστον 12 χιλιάδες παιδιά

Ο Ζεϊνάλ Τσελίκ προσπαθεί να τους εξασφαλίσει βιβλία, παιχνίδια, πρωινό, χαρτικά, ρούχα και είδη υγιεινής.

Πόσο αυξήθηκε το βασικό φαγητό των Τούρκων στα 20 χρόνια 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μοίρασε κουλούρια στους πολίτες στο Ταξίμ και είπε: «Στα νιάτα μου, το τυρί και το σιμίτι ήταν πάντα το έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα μου. Πάντα το έκανα αυτό», είπε.

Το 2002, όταν το ΑΚΡ ανέβηκε στην εξουσία, ένα κουλούρι και ένα ποτήρι τσάι πωλούνταν προς 5 TL το καθένα. Σε σύγκριση με το 2002, το τυρί αυξήθηκε 30 φορές, τα κουλούρια 20 φορές και το τσάι 50 φορές. Ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα 5 χιλιάδες 500 TL (300 ευρώ). Μια οικογένεια 5 ατόμων με 3 παιδιά κάνει 50 TL για ένα γεύμα τσάι-κουλούρι. Εάν η 5μελής οικογένεια τρέφεται συνεχώς με τσάι και κουλούρια, η μηνιαία δαπάνη είναι 4 χιλιάδες 500 TL. Μόνο χίλιες TL απομένουν στα χέρια του κατώτατου μισθού. Το 2002, ένα κουλούρι κόστιζε 20 γρόσια και ένα ποτήρι τσάι ήταν 10 γρόσια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαμαθητέςεπίσκεψη